Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Baby S01E01-02: seks en klassenstrijd

  •  
30-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Baby
Welgestelde Romeinse scholieren ontdekken de zelfkant van de maatschappij.
‘Liefde bestaat niet’, zo stelt Chiara’s onvermurwbare moeder nadat haar dochter haar heeft opgebiecht dat vaderlief vreemdgaat. Ze kan wel eens gelijk hebben: in het rijke Romeinse milieu waarin Baby zich afspeelt zijn status, de zucht naar het materiële en het bevredigen van lust, grotere prioriteiten dan liefdevolle aandacht voor elkaar. Op de elitaire schoolgemeenschap uit de buurt hebben de leerlingen, uitgedost in piekfijne uniformen, een reputatie hoog te houden. Ze zijn de kinderen van ambassadeurs, politici en directeurs. Ze leiden een ogenschijnlijk perfect leventje, maar Chiara (Benedetta Porcaroli) en haar nieuwe vriendin Ludovica (Alice Pagani) zijn juist op zoek naar imperfectie.
Het is de zelfkant van de maatschappij die de welgestelde scholieren niet of nauwelijks te zien krijgen, die lonkt: drugs, prostitutie, en gokken. Ludovica dompelt zich onder in nachtclubs om te vergeten dat iedereen bij haar in de klas haar sekstape heeft gezien; Chiara worstelt met de affaires van haar ouders en laat zich door haar nieuwbakken kompaan meeslepen in donkere hollen waar deze 16-jarige meiden officieel niet eens mogen komen. Maar mannen, zeker die van een bepaalde perverse snit, omringen zich graag met Lolita-achtige types. En Ludovica en Chiara vinden die aandacht op hun beurt wel interessant.
7663.w1800.0.ff111e0
Maar waar het toe leidt? In Baby is de sfeer voortdurend om te snijden; er staat iets te gebeuren. Zo is er Damian (Ricardo Mandolini), het buitenechtelijke kind van de Libanese ambassadeur, die uit pure verveling drugs dealt op feestjes. Ook hij wijkt van het door z’n vader geplaveide pad. Terwijl andere scholieren druk bezig zijn met hun aanstaande uitwisselingsjaar in New York, begeven Damian, Ludovica en Chiara zich liever op plekken waar men écht leeft: waar het vergaren van een inkomen niet voortdurend op de agenda staat. Dat is eigenlijk hetzelfde contrast, of dezelfde clash, die te zien is in het Spaanstalige drama Elite.
Elite en Baby vormden dit voorjaar tijdens de grote persshow van Netflix gezamenlijk een panel van Zuid-Europese coming of age-drama’s. In Elite zijn het drie kinderen uit arbeidersgezinnen die les krijgen op een decadent instituut; in Baby zoeken die telgen uit de elite juist de geneugten des levens in de lagere klassen. Beide drama’s erkennen de kloof tussen arm en rijk in Zuid-Europa. En beide drama’s gebruiken het sexappeal van jonge acteurs en actrices om kijkers te lokken. Het is een merkwaardige combinatie van seks en klassenstrijd die eigenlijk prima werkt, en die in Baby nog eens is overgegoten met een fijne synthesizer-soundtrack.
Baby S01, vanaf 30 november 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief