Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Awake: weinig originele post-apocalyptische thriller

  •  
09-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Awake
Filmmaker Mark Raso's film over aan insomnia lijdende aardbewoners is bij vlagen slaapverwekkend.
Na een mysterieuze gebeurtenis op aarde valt alle elektriciteit uit en kunnen de wereldbewoners de slaap niet meer vatten. Het is chaos. Ex-militair Jill (Gina Rodriguez) realiseert zich meteen de ernst van de situatie: zonder slaap houdt de mens het niet lang uit. Er komt een run op slaappillen en andere verslavende goedjes – die overigens ook niet helpen. Zonder rust neemt de irratio het geleidelijk over van de ratio. Burgers worden ongeduldig, gewelddadig en soms lethargisch. Maar er is een wonder gebeurd. Er schijnt een bejaarde vrouw te zijn die wél in dromenland weet te belanden, evenals Jills dochtertje Matilda (Ariana Greenblatt).
De vrouw is al opgepikt door wetenschappers van het Amerikaanse leger die proberen haar geheim te begrijpen. En wanneer het nieuws over Matilda’s gave bekend wordt, verandert ook zij in een prooi van de wetenschap, én van de religie: ze woont toevallig een nachtelijke kerkdienst bij met haar voogd (Frances Fisher) als moederlief haar komt ophalen, of opeisen – Jill heeft door haar drugsverslaving haar voogdij moeten opgeven. Zodoende vechten er twee partijen om de jongedame. Terwijl mensen elkaar op straat afmaken, in door vermoeidheid ingegeven moordpartijen. Jill probeert hiertussen te laveren, in een poging haar gezin te redden van de ondergang.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Awake
Telkens proberen filmmakers een nieuwe wending te geven aan het post-apocalyptische genre. In de ene film mogen overlevenden de monsters niet direct in de ogen kijken ( Bird Box , 2018), in de andere film moeten overlevenden hun mond houden zodat ze niet worden gehoord door kwade wezens ( A Quiet Place 1 & 2). Awake is een exponent van deze trend. De insomnia uit de film is een gimmick, een instrument, om een groter verhaal te kunnen vertellen over beschaving als een dun vernislaagje, zoiets. Maar filmmaker Mark Raso ( Kodachrome , 2017) heeft daarnaast niet zoveel te vertellen. Getuige ook de onbevredigende slotscène: een makkelijke uitweg uit een verhaal vol oneffenheden.
Awake, vanaf 9 juni 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief