Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht

Foppe de Haan bespreekt de favorieten van het EK en analyseert Oranje: 'Nederland is een outsider'

10-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
616 keer bekeken
  •  
Scherm­afbeelding 2024-06-10 om 11.08.13

Foppe de Haan, die als bondscoach van Jong Oranje twee keer de Europese titel veroverde, bespreekt de favorieten van het EK in Duitsland en analyseert Oranje.

Op vrijdag 14 juni start het EK voetbal in Duitsland met de openingswedstrijd Duitsland-Schotland in München. Het is aardig om te kijken welke landen sinds 1960 het EK hebben gewonnen en hoe vaak. Dat geeft een overzicht van de sterkste landen van de laatste decennia.

De Sovjet-Unie won in 1960 in Parijs. Een totaal andere tijd, want nu mag Rusland niet meedoen in verband met de oorlog in Oekraïne. De meeste EK overwinningen zijn behaald door Duitsland en Spanje: beide drie keer. Italië en Frankrijk wonnen de Europese titel twee keer en Nederland behoort tot de landen die één keer Europees kampioen werden: in 1988. Dat was de tijd van Ruud Gullit en Marco van Basten, met onder andere de beroemde halve finale tegen Duitsland in Hamburg. We zagen de winnende goal van Van Basten, begeleid door het commentaar van Evert ten Napel. Wie weet beleven we zo’n gloriemoment als toen dit jaar weer.

De eindwinnaars waren vooral de grote voetballanden. Uitzondering: Engeland. Merkwaardig, omdat Engeland van oudsher een toonaangevend voetballand is.

De clubs hebben het altijd goed gedaan in de Europese competities, maar het nationaal elftal valt – hoewel drie jaar geleden de EK-finale in Londen werd bereikt – bijna altijd uit de toon. Een van de redenen: te veel buitenlandse topspelers die de eigen spelers verdringen in de Engelse Premier League, een matige opleiding en een zeer zware competitie die aan het eind van het seizoen zijn tol eist in fysieke en mentale zin. De reden waarom onder anderen bondscoach Ronald Koeman zich sterk maakte voor een EK-selectie van 26 spelers in plaats van 23 man.

In de EK-kwalificatie heeft Engeland uitstekend gepresteerd, met 24 punten uit acht wedstrijden in een poule met onder meer Italië en Oekraïne. De Engelsen behoren dit EK zeker tot de titelfavorieten, samen met Frankrijk, Spanje en niet te vergeten Portugal en gastland Duitsland.

Nederland is de outsider. Geen favoriet – al weet je het nooit. We zitten in een poule met Frankrijk, Polen en Oostenrijk. Frankrijk is top en Oostenrijk presteert de laatste jaren prima. De regels zijn dat de eerste twee van de poule doorgaan naar de achtste finale, aangevuld met de beste nummers drie in de groepsfase. Er is dus een goede kans om door te komen.

Lees verder in VARAgids 24, bladzijde 32. Vanaf dinsdag 11 juni 2024 te koop in de winkel.

'Nederland is de outsider. Geen favoriet – al weet je het nooit.' Er is een goede kans om door te komen.'
Foppe de Haan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief