Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Op pad met Rutger Castricum voor De Hofbar: ‘Ik ga mensen niet eerst tien minuten op hun gemak stellen.'

01-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
Scherm­afbeelding 2024-03-28 om 12.52.49

Hij maakte naam met ‘afzeik-tv’, maar eindigde vorig jaar als tweede bij de Sonja Barend Award. Op pad met Rutger Castricum voor De hofbar.

Rutger Castricum buigt zich voorover naar redacteur Jan Vogel. ‘Hij mag dus vijf megawatt neerzetten? Echt zo’n hoge?’ Vogel schudt zijn hoofd. ‘Tót vijf megawatt. Het gaat om het vermogen, niet om de hoogte.’ Castricum: ‘En hij wil er drie neerzetten?’ Vogel knikt. ‘Hebben we dat op beeld?’ ‘Ja,’ bevestigt Vogel, ‘dat heeft hij ergens gezegd.’ Hij, dat is Rutger Groot Wassink, plaatsvervangend wethouder energietransitie in Amsterdam en fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad. Castricum heeft een afspraak met hem voor De hofbar, het politieke programma van Powned. Daarin wordt hij door de omroep het land in gestuurd om, zoals de website van het programma stelt, ‘ruimte te geven aan emoties vanuit de samenleving met betrekking tot wat er in politiek Den Haag gebeurt.’

Op deze zonnige maandagochtend in maart staan de leden van de televisieploeg te wachten aan de Amstel, nabij het hoofdstedelijk stadhuis. Onder hen een veelal zwijgende cameraman en geluidsman, de laatste een lange hengel hanterend met een pluizige microfoon. De presentator en de redacteur spreken ondertussen de details door van het onderwerp waarover de wethouder zal worden bevraagd. Zojuist hebben ze, een paar meter verderop, de fractieleider van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Noord-Holland geïnterviewd. Over een half uur zit de ploeg alweer in de auto richting Haarlem, waar de provinciale fractievoorzitter van het CDA tijd in zijn agenda heeft gemaakt. Het is druk. De uitzending van morgenavond wacht. Thema: windturbines.

Om de kwestie uit te leggen halen we de woorden aan waarmee Castricum de aflevering een dag later op televisie zal inleiden. De twintig minuten durende uitzending zal ‘Amsterdamse windmolenwaanzin’ worden gedoopt. ‘De windmolensoap, hoofdstukje zoveel, hier in Amsterdam,’ begint de presentator. ‘Drie moesten er komen in de Noorder IJplas, maar de provincie Noord-Holland stemde ze alle drie weg en dus was GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink boos. Want als de democratie hem niet uitkomt, dan gaat hij wel óf naar de rechter, óf hij besluit om de windmolens op eigen houtje neer te zetten.’ Grijnzend: ‘Vanuit de republiek Amsterdam is dit: De hofbar.

Lees verder in VARAgids 14, vanaf bladzijde 18

‘Ik ben niet iemand die mensen eerst tien minuten op hun gemak gaat stellen.'
Rutger Castricum

Meer over:

varagids
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief