Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Angela Black S01E01: Hitchcockiaanse spanning

  •  
01-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5753 keer bekeken
  •  
Angela Black

© ITV / Two Brothers Pictures

Joanne Froggatt (Downton Abbey) speelt een mishandelde vrouw in Britse thriller.

Angela Black (Joanne Froggatt uit Downton Abbey ) wordt structureel mishandeld door haar partner Olivier Meyer (Michiel Huisman). Wanneer na een soireetje een bevriend echtpaar hun huis verlaat,  verklaart Meyer dat Black hem ten overstaan van de gasten in verlegenheid heeft gebracht. De reden waarom – een onbenullige gemiste lunch – doet er niet toe. Klappen volgen. Als Black zich de volgende dag op haar werk meldt in een hondenasiel, probeert ze het gapende gat waar eerst een tand zat vakkundig te verbergen. Maar haar collega merkt wel de blauwe plekken op in Blacks gezicht.

De honden fungeren hier als een treffende metafoor: ‘Ze kunnen allemaal bijten, of ze nu gemeen zijn of niet.’ Blacks echtgenoot, met wie ze twee zoontjes heeft, is zo’n gemene, bijtende hond. Hoe kan Black haar relatie ontvluchten zonder dat Meyer de volledige voogdij krijgt over hun kinderen? Ze heeft het al meermaals geprobeerd, maar komt toch elke keer weer bij hem terug. Totdat een vreemdeling zich meldt: Ed (Samuel Adewunmi) is een man die ‘mensen helpt met dingen’. Hij is ingehuurd door Meyer om Blacks reputatie als moeder te bezoedelen, al dan niet via vals spel. Zodat Meyer de voogdij krijgt.

Angela Black

© ITV / Two Brothers Pictures

Maar dat gaat een stap te ver voor Ed, die Black waarschuwt voor waar Meyer toe in staat is. Of ligt het toch allemaal anders? Angela Black is duidelijk geïnspireerd door het werk van Alfred Hitchcock: showrunners Harry en Jack Williams lenen naarstig uit het oeuvre van de Britse cineast. En toch weet de spannende thriller bij vlagen te verrassen. Zeker als je nog niet vermoedt waar het verhaal zal stranden, en wat de verklaring is voor alle intriges. Bovendien is Froggatt hier op de juiste plek: de actrice speelt een knappe combinatie van onbevangenheid en vastberadenheid. Met haar valt niet te sollen.

Angela Black, vanaf vrijdag 2 februari 2024 wekelijks een dubbele aflevering op VRT 1 en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief