Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Andere tijd

02-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
248 keer bekeken
  •  
Prepr_artikel
Door Floor Overmars

Toen de Britse zender ITV afgelopen januari het driedelige Keeping up with the aristocrats op de buis bracht (bij ons uitgezonden door Max onder de titel Het echte leven van de Britse adel), viel dat niet bij iedereen in goede aarde. 

In de serie doen enkele excentrieke leden van de Britse aristocratie een boekje open. Wat blijkt: deze posh people zijn helemaal niet zo rijk. Sterker: ze zitten in de financiële problemen! Nou
ja... Luxeproblemen, want om de onderhoudskosten van hun exorbitant grote landhuizen te kunnen betalen, proberen ze geld bij te verdienen; de een legt een wijngaard aan, de ander begint een theesalon in de orangerie van het landgoed.

Op Twitter ging het onmiddellijk los: ‘ITV moet zich schamen!’, sneerde een kijker. ‘De meeste mensen kunnen hun rekeningen nauwelijks betalen, krijg je dit voorgeschoteld.’ Een andere boze kijker merkte op: ‘Wat een vreselijk ongepast programma om in de huidige tijd te maken (...). Ik weiger te kijken hoe rijkelui zich vermaken terwijl kinderen in dit land hongerlijden; schaam je, ITV.’ Maar het programma had ook fans. Zo tweette iemand: ‘Olga is nu al favoriet’, een ander: ‘Kijkend naar #KeepingUpWithTheAristocrats denk ik dat #PrincessOlga zeer gezellig is! Ze komt heel gewoon over en houdt van een geintje.’ 

Laatstgenoemde kijkers zijn zonder twijfel ook liefhebbers van Downton Abbey (eveneens uitgezonden door ITV) of Netflix’ Bridgerton, allebei dramaseries die de levens van de Britse adel belichten; van de dwingende mores upstairs, tot geheime lief- desperikelen downstairs. Maar het verschil is dat de nieuwe serie over de échte adel gaat, anno nu; dus van na Brexit en corona. Natuurlijk kan je gniffelen om een welbespraakte prinses met een landgoed van tweehonderd hectare die zeurt over het slechte onderhoud van haar mansion (‘zie ik daar nou wéér een gat in het plafond? De boosdoener moet een houtworm ter grootte van een cobra zijn’) of om een Lord die met de linksgeoriënteerde krant The Guardian de gelapte ramen naboent. Maar als je de armoedecijfers van hedendaags Groot- Brittannië in ogenschouw neemt – één op de vijf Britten leeft onder de armoedegrens – vergaat het lachen je snel. 

Want hoe grappig is het om in een decor van statige landhuizen op weelderige landgoederen van honderden hectares zuchtend blijven te herhalen dat het leven op stand beslist geen pretje is. Terwijl de champagne in de flûtes klotst, de paarden door de wei- des galopperen en de butler de brunch klaarzet.

Enfin. Los van het onbestemde white people problems-gevoel dat je bekruipt tijdens het kijken, is Het echte leven van de Britse adel best vermakelijk. In drie afleveringen maken we kennis met Lord Ivar Mountbatten (zijn vader was de neef van wijlen prins Philip, wat Ivar achterneef maakt van kroonprins Charles) en zijn echt- genoot James Coyle (57). Lord Ivar (59) is de eerste openlijke gay binnen de koninklijke familie. Voorheen was hij gehuwd met Penny. Het stel scheidde en Ivar werd vervolgens verliefd op purser James, die daarover zelf met een brede grijns zegt: ‘I’m in the gay business’.

Ivar en James wonen op Bridwell Park, een achttiende-eeuws landgoed in Devon, Zuid-Engeland. Ze begonnen eerder al een theesalon op hun terrein. In Het echte leven van
de Britse adel
zien we hoe ze de Franse Michelinsterrenkok Jean-Christophe Novelli uitnodigen op het landgoed om er een exclusief pop-up restaurant voor genodigden te organiseren. Kosten voor het diner: 200 euro per persoon. Maar dan heb je ook wat: een driegangen diner, inclusief drank, van niemand minder dan de voormalige thuiskok van de fameuze Rothschilds.

Lees verder in VARAgids 32vanaf bladzijde 24. 

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief