Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids

VARAgids

De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Achter de schermen bij Jan-Willem start op

15 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
vroegevogels
DOOR KEES VAN UNEN
VARAgids kijkt mee bij Jan-Willem start op, de BNNVARA-ochtendshow die twee jaar bestaat.

Shaffy zong ooit dat het stil was in Amsterdam en soms is het nog steeds zo. Nu bijvoorbeeld, op een doordeweekse nacht die bijna ochtend wordt, een paar minuten voor vier. Alle huizen aan de gracht zijn donker maar achter één raam brandt er licht. Niet nog, maar al. Julius van 't Hek (29) komt de voordeur uit gestapt met zijn haren nog nat van de douche en een wakker gezicht. Goedemorgen, klinkt het, en hij lijkt het te menen. 

Dit tijdstip is dagelijks kost voor hem sinds hij als redacteur werkt bij Jan-Willem start op - de ochtendshow van NPO Radio 2, iedere werkdag tussen zes en negen. Dat betekent voor Van 't Hek een offer. 'Als ik nu in het weekend m'n kop eraf drink op een feestje loop ik de rest van de week achter de feiten aan. Dus dat doe ik niet of nauwelijks meer.' 

Hij vertelt het terwijl hij invoegt op de ring, droge crackers uit de hand want heel veel meer wil hij nog niet nu. De bestemming: Hilversum, het NPO-gebouw, waar vanuit NPO Radio 1 tot en met 5 sinds oktober vorig jaar allemaal uitzenden. 

Om half vijf klapt Van 't Hek daar z'n laptop open, samen met de andere redacteur van dienst: Annemieke Bosschaart (23). 

Maar eerst nog even uitleggen waarom, dat offer. Van 't Hek deed eerst heel andere dingen. Bij een reclamebureau, iets voor de tv. Maar toen ging het roer om. Een radio-opleiding van een halfjaar en nu is dit het. Waarom? Het korte antwoord is: omdat het magisch is, radiomaken. Het spel van verbeelding creëren bij de luisteraar, de snelheid, het gevoel dat het nú gebeurt. 

Voor het nu is, is het half vijf en stapt hij binnen bij de NPO. De portier groet - zijn dienst zit er bijna op - en een paar deuren, gangen en een lift verder is er de studio, tussen de
redactieruimte en een flink blok lege bureaus. Daar zit de muziekredactie normaalgesproken: wezenlijk werk voor elk radiostation maar al helemaal voor NPO 2, waar de muziek centraal staat, zoals gevat in de slogan die de zender tien jaar geleden had: Muziek zegt alles. Sinds november 2018 is dit hem: Er is maar één NPO Radio 2.

En het gaat goed met de zender, steeds beter ook. Met een bereik van bijna drie miljoen luisteraars per week en een brede doelgroep. Groot deel van dat succes komt op het conto van Jan-Willem start op. Sinds de eerste uitzending – juli 2018 – is het uitgegroeid tot het best beluisterde programma in de vroege ochtend.

Lees meer in VARAgids 25 vanaf pagina 20.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de wekelijkse VARAgids Avondeditie!