Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

A Girl and an Astronaut S01E0-02: sci-fi meets romantisch drama

  •  
18-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
228 keer bekeken
  •  
A Girl and an Astronaut
In Poolse reeks keert een dood gewaande astronaut dertig jaar na zijn missie terug op aarde, zonder ook maar een jaartje ouder te zijn geworden.
Foto credits: Michal Klusek / Netflix
In 2022 wordt een Poolse astronaut het heelal ingeschoten voor een missie. Hij raakt echter al snel vermist en wordt dood gewaand. Totdat hij dertig jaar later ontwaakt in zijn capsule en terugkeert. Een wonder. En hij is geen jaartje ouder geworden. De vrouw waarop hij destijds een oogje had wel. Gesuggereerd wordt dat Martha (Magdelana Cielecka; in 2022 vertolkt door Vanessa Aleksander) toch met Niko (Grzegorz Damiecki) gaat daten. Is Martha in dit scenario een zogeheten cougar? Een iets oudere vrouw die jonge mannen verslindt? Of doet uiterlijk er in dit geval niet toe?
A Girl and an Astronaut is wat dat betreft in beginsel een romantisch drama. Maar de buitenwereld begint zich ook af te vragen hoe het wonder rondom Niko is geschied. Kortom: sciencefiction-elementen vinden ook al snel hun weg in het verhaal. Op zich een interessante combinatie. Het geeft de makers ook een excuus om veel scènes te situeren in het verleden, als Niko, die concurreert met een collega-straaljagerpiloot, probeert Martha voor zich te winnen. Showrunner Agata Malesinska toont dus de opmaat naar Niko’s ruimtereis en het begin van de nasleep dertig jaar later. Geleidelijk laat ze via puzzelstukjes zien wat er in het middenstuk is gebeurd.
A Girl and an Astronaut
Haar geesteskind is een allegaartje van invloeden: ruimtefilms en buddy komedies schieten te binnen. De flashbacks waarin twee mannen vechten om de hand van een vrouw doen sterk denken aan Top Gun (1986). Ook memoreert A Girl and an Astronaut aan Black Mirror (2011), omdat de indruk wordt gewekt dat er ook wel iets mis kan zijn met Niko. Denk aan The Thing (1982): heeft hij iets meegenomen uit de ruimte? Of draait deze nieuwe reeks toch vooral om de hervonden liefde?
A Girl and an Astronaut S01, vanaf 17 februari 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief