Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

61st Street S02E01: opzichtig goed versus kwaad

  •  
11-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
61stStreet

© BBC / AMC

Misdaaddrama dat zich afspeelt in Chicago raakt aan een nijpend thema maar mist diepgaande personages. 

Nadat Moses (Tosin Cole) eind vorig seizoen werd vrijgesproken van de moord op een agent is zijn strafpleiter Franklin Roberts (Courtney B. Vance) begonnen aan een campagne. In talkshows spreekt hij over zijn streven naar ‘waarheid en verzoening’. Het is zijn doel om systematische corruptie en racisme in het politiekorps van Chicago aan te pakken. Dat is broodnodig. In de eerste aflevering van het tweede seizoen van 61st Street is te zien dat de zaak Moses weinig aan het gedrag van de politie heeft veranderd. Wanneer agent Logan (Mark O’Brien) na een avondje drinken een zwarte man bijna doodslaat, wordt deze handeling snel onder het tapijt geveegd.

Logan manifesteerde zich vorig seizoen nog als een agent die soms het hart op de juiste plek heeft maar ook vooral bezig is met zelfbehoud. Zijn superieur luitenant Brannigan (Holt McCallany uit Mindhunter) weet moeiteloos het bewijs van Logans daad te wissen, terwijl de jonge agent zelf ‘geen idee heeft wat hij heeft gedaan’. Vermoedelijk door zijn drankgebruik. Terwijl de terminale Roberts, die nog nauwelijks uit z’n bed kan komen, successen boekt bij de rechter (er komt een grootschalig onderzoek naar politiecorruptie), gaan Brannigan en zijn collega’s dus vrolijk verder met hun illegale praktijken.

Het is alleen spijtig dat personages als dat van McCallany (an sich een uitstekend acteur) zo vierkant zijn geschreven. Brannigan is een pure incarnatie van het kwaad. Het is juist memorabel om als scenarist de bad guy af en toe goede kwaliteiten te geven, zodat je de kijker op het verkeerde been zet. Hetzelfde geldt voor Roberts, die je bijna een heilige mag noemen. Ook daar was meer nuance op zijn plek geweest. Hoewel buiten kijf staat dat de thematiek tot de verbeelding spreekt, heeft 61st Street daarnaast weer last van soapy neigingen. Veel scènes zijn gefilmd op goedkope sets; veel acteurs (onder wie O’Brien) overstijgen niet het niveau van een laagdrempelig melodrama. 

Dat is een gemiste kans, want het onderwerp verdient beter.

61st Street S02, vanaf maandag 11 september in zijn geheel bij Videoland

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief