Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

6 Days: spanning van deadline naar deadline

  •  
04-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
6 Days
Een hier bij veel mensen waarschijnlijk weinig bekende, zes dagen durende gijzeling in Londen is het onderwerp van een spannende film.
 
30 april 1980. Terwijl onze hoofdstad gebukt gaat onder de Kroningsrellen, stormen zes Iraanse mannen de Iraanse ambassade in Londen binnen en gijzelen alle aanwezigen. Hun eis: de vrijlating van gevangenen uit Iraanse gevangenissen, die net als zij afkomstig zijn uit Khuzestan. In deze olierijke provincie in zuidoost Iran word (in tegenstelling tot de rest van het land) voornamelijk Arabisch gesproken en is een streven naar onafhankelijkheid.
Het zijn roerige tijden. In Iran is na de Islamitische revolutie de sjah afgezet, in Groot-Brittannië is Iron Lady Margaret Thatcher aan de macht, en terroristische aanslagen zijn schering en inslag. Het zijn zeker ook nog andere tijden. De enige bewaker van de ambassade is weliswaar gewapend, maar de gijzelaars controleren dat niet omdat ze er vanuit gaan dat hij, zoals alle Britse politieagenten, geen pistool draagt.
In de Netflix Original-film 6 Days worden de verwikkelingen van het begin van de gijzeling tot het eind minutieus verteld. De focus ligt hier bij enkele sleutelfiguren: SAS-lid Rusty Firmin (Jamie Bell), onderhandelaar Max Vernon (Mark Strong), gijzelnemer Salim (Ben Turner), en BBC-journaliste Kate Adie (Abbie Cornish). Aangezien Max steeds weer de deadlines die de gijzelnemers stellen weet op te rekken, is de film een serie steeds benauwend wordende deadlines. Zeker aangezien de SAS (een eenheid special forces) staat te popelen om de gijzeling met geweld te beëindigen.
Mark Strong stelt eigenlijk nooit teleur en zet hier een mooi ingetogen karakter neer. De Australische Abbie Cornish heeft soms zichtbaar moeite om een keurige Engelse journaliste neer te zetten en haar optreden is dan ook wisselvallig. Zij heeft als enige van de cast dan ook het nadeel dat iedereen (althans in Groot-Brittannië) weet hoe haar personage ‘in het echt’ is. Grootste verrassing is toch wel Jamie Bell. Hij heeft vaak toch wat moeite om het jongensachtige van zich af te schudden, maar hier overtuigd hij SAS-er die zich steeds meer als leider ontpopt.
De Nieuw-Zeelandse regisseur Toa Fraser maakte een paar jaar geleden het intrigerende The Dead Land (die zich afspeelde in de Maori-gemeenschap voordat de Europeanen arriveerden), en levert met 6 Days weer een spannende film af. Hierbij wordt slim gebruik van archiefbeelden die de situaties helder duiden en een naadloos geheel vormen met de overtuigende set dressing. De spanning wordt – van deadline naar deadline – goed opgebouwd, benadrukt door de sterke score.
6 Days, vanaf 3 november op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief