Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

100 Years of Warner Bros. S01E01-02: voer voor filmliefhebbers

  •  
24-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
237 keer bekeken
  •  
the-warner-brothers

© Warner Bros. / Max

Keurige vierdelige reeks biedt een mooi overzicht van de rijke geschiedenis van de bejubelde filmstudio.

Foto credits: Warner Bros. / Max

Filmstudio Warner Brothers bestaat 100 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft documentairemaker Leslie Iwerks een vierdelige reeks gemaakt over de geschiedenis van de in 1923 door de gebroeders Warner opgerichte mediamoloch. De timing is uiterst ongelukkig: momenteel is er in Hollywood een schrijversstaking gaande en een deel van de scenaristen beklaagt zich over de wijze waarop Warner met salarissen en betalingen omgaat. Daarnaast werd de CEO van Warner, David Zaslav, onlangs tijdens een speech bij Boston University door studenten uitgejouwd die scandeerden: ‘Betaal je schrijvers.’ Maar misschien moet je als kijker deze ontwikkeling maar los zien van Iwerks documentaireserie.

Buiten kijf staat dat het een vreugdevolle onderneming moet zijn geweest om in de rijke historie van de filmstudio te duiken. Al in de eerste aflevering passeren op duizelingwekkende wijze allerlei fragmenten uit klassiekers (van Casablanca tot The Matrix) de revue. En het leuke aan zo’n zichzelf feliciterende serie is dat acteurs en filmmakers geen nee kunnen zeggen tegen een interview. Dus mag Martin Scorsese vertellen over de vroege gangsterfilms van Warner (zie The Public Enemy, 1931) en zet Clint Eastwood even kort uiteen waarom Marlon Brando (A Streetcar Named Desire, 1951) zo’n geniale speler was.

talent-compilation-photo

© Warner Bros. / Max

Het resultaat is voer voor filmliefhebbers en mensen met een algemene interesse in de geschiedenis van Hollywood. Daarnaast schuwt Iwerks de akeligere zaken niet. Zo is er aandacht voor blackface (in de jaren dertig), gekibbel op de burelen (Jack Warner die z’n broers verraadt in de jaren vijftig) en de wijze waarop de studio omsprong met de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis van Warner is in die zin niet uitsluitend pais en vree. Niettemin is dat zichzelf feliciterende karakter van de reeks is ook begrijpelijk: na 100 jaar valt er bij de imposante studio in Burbank (in eerste aflevering getoond vanuit het perspectief van een drone) toch een hoop te vieren.

100 Years of Warner Bros., vanaf woensdag 24 mei 2023 bij HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief