‘Uitgezet’, een vierdelige documentaireserie van BNNVARA over het lot van uitgezette asielkinderen.

Debat

Voor het eerst zijn cijfers bekendgemaakt over het aantal asielkinderen dat de laatste jaren gedwongen of zelfstandig Nederland is uitgezet. Sinds 2007 hebben 2.665 kinderen Nederland moeten verlaten. 1.484 van hen (55,7%) zijn uitgezet in de bestuursperiode van minister Leers (CDA). Dat heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Justitie bekendgemaakt op verzoek van de makers van de  ‘Uitgezet’.  

Maadag 17 juni van 14:00 - tot 17:00 uur hield VARA een debatbijeenkomst naar aanleiding van ‘Uitgezet’ in het Humanity House in Den Haag en is onderaan deze pagina te bekijken.

Het debat werd geleid door Wouke van Scherrenburg. Debatdeelnemers waren onder meer de Kamerleden Marit Maij (PvdA), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Sharon Gesthuizen (SP) en Rhodia Maas, algemeen directeur van de Dienst Terugkeer & Vertrek. Ook Kinderombudsman Marc Dullaert en vertegenwoordigers van UNICEF, de UNHCR en Vluchtelingenwerk Nederland debatteerden mee en reageerden op de serie. 
Tijdens het debat waren voor het eerst fragmenten uit de documentaire te zien. De makers waren aanwezig voor interviews.

Bekijk hieronder het debat in twee delen: