Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Wat zijn die kleine rode bultjes rond mijn eikel?

  •  
04-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69993 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-07-04 om 16.29.36
In De Seksmobiel beantwoordt Jurre samen met een BN’er, YouTuber of artiest allerlei seksvragen. En dat doet hij zo goed mogelijk. Maar sommige vragen worden zó vaak ingestuurd dat ze net iets meer aandacht verdienen. Daarom beantwoorden we hier de meest gestelde vragen uit de Seksmobiel. En deze week is dat de vraag: “Wat zijn de kleine, rode bultjes rond mijn eikel?"
Ze kunnen bij elke man voorkomen: kleine, huidkleurige bultjes langs de rand van de eikel en de penisschacht. Hoewel dit lijkt op een soa, is dat het niet. Maar wat is het dan wel?
De parelketting
Deze bultjes aan de rand van de eikel worden in de volksmond ook wel de parelketting genoemd. Deze bultjes zijn volkomen onschuldig en kunnen in aantallen van 10 tot 100 voorkomen. De slijmvlies bultjes komen voort uit onderliggend bindweefsel en bloedvaten. Soms vormen ze een krans aan onderrand van de eikel. Vandaar de prachtige naam ‘parelketting.’
Gelukkig geen soa 
De slijmvlies bultjes kunnen gelukkig geen kwaad, ze zijn namelijk niet seksueel overdraagbaar en ze jeuken niet. Niks om je druk over te maken dus. De bultjes worden vaak verward met genitale wratten. Maar de bultjes van de parelketting zijn wel degelijk anders dan genitale wratten. De bultjes van de parelketting zitten namelijk alleen aan de onderkant van de eikel. Daarnaast hebben deze bultjes allemaal dezelfde grootte en dit is bij genitale wratten niet zo. En bij een parelketting is geen medische behandeling nodig, bij genitale wratten wel. 
Niet de enige
De parelketting komt bij 20 tot 30 procent van de mannen voor. De bultjes komen meestal tijdens of na de puberteit tevoorschijn. De oorzaak van deze vochtbultjes is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat ze genetisch bepaald zijn dus je hebt ze of je hebt ze niet. Je kunt er verder ook niet zoveel tegen doen maar dat is gelukkig ook niet nodig omdat ze super onschuldig zijn.
Kortom: Je hoeft je om de parelketting geen zorgen te maken. Het is ook niet nodig om je hiervoor te schamen want meer mannen hebben ze. Twijfel je toch nog over je bultjes? Dan kan je altijd nog een afspraak maken bij de huisarts of de GGD. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.