Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

“Toen ik seks ging hebben begon ik te hyperventileren”

  •  
10-05-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1017 keer bekeken
  •  
thumb_maagd
Seks. Het is overal om je heen, iedereen heeft het erover en iedereen doet het. Of toch niet? Hoe is het om omringd te zijn door neukende mensen terwijl jij nog maagd bent? Wij spraken met Jeroen, Alex en Vesa, drie mensen van in de 20 die nog geen seks hebben gehad.
Is maagd zijn een probleem?
Vesa(20)
: “Ik vind het helemaal geen probleem. Het is soms lastig omdat iedereen het er altijd over heeft en ik dan niet kan meepraten. Ik denk dat het anders is voor mij, omdat ik een meisje ben. Mensen vinden het vaak juist goed dat ik nog maagd ben, dat betekent volgens hun dat ik mezelf bewaar en geen hoer ben.”  Jeroen(21) : “Als ik in een café zou zitten met wat vrienden zou ik zeggen dat ik er geen problemen mee heb. Maar als ik in mijn eentje ben, vind ik het toch wel vervelend.”  Alex(23) : “Ik wil vooral verzwijgen dat ik nog maagd ben. Iedereen is ontmaagd behalve ik. Ik heb sowieso een beetje een lastige relatie met seks. Vroeger hadden mijn ouders altijd ruzie. Dat ging er best heftig aan toe. Het voelde onveilig, daarom ben ik liefde en intimiteit als iets engs gaan zien.”
De laatste van je vriendengroep
Jeroen : “Mensen zeggen dan altijd: Het komt wel.”  Vesa : “Soms, als ik dan iets over seks zeg, nemen mensen me niet serieus want: jij hebt toch nog geen seks gehad, dus wat weet jij daar nou van?”  Jeroen : “De ideale reactie op je coming out als maagd is gewoon: ‘Oh superkut man.’ En daarna weer verder praten. Mensen blijven soms doorvragen over: ‘Waarom dan?’ Ik krijg dan het gevoel dat ik mezelf moet verantwoorden. Dat houdt de druk alleen maar in stand.”  Vesa : “Ik voel totaal geen druk. Ik ben trots en sta m’n mannetje. Daarom ben ik niet gevoelig voor groepsdruk. Het is voor mij belangrijk te wachten tot ik iemand echt leuk vind.”  Alex : “Mijn broer is ontmaagd op z’n 15e. Toen ik 15 werd gingen hij en zijn vrienden om me heen zitten en zeiden: ‘Nu moet jij er ook maar eens aan.’
Coming out
Jeroen : “Ik vind het zo lullig klinken als ik zeg dat ik nog maagd ben. Je wil toch volwassen overkomen. Ik ben ook bang dat meisjes me minder aantrekkelijk vinden wanneer ik het vertel.”  Alex : “Ik vertel het niet uit mezelf. Ik wil niet dat de ander mij als een project gaat zien.”  Vesa : “Ik heb weleens gezegd tegen een jongen dat ik het gewoon rustig aan wil doen en toen haakte hij meteen af. Het wordt dan een ding, daar heb ik helemaal geen zin in.”
Mindfuck
Alex : “Ik vind intimiteit gewoon nog doodeng. Wanneer ik seks probeerde te hebben begon ik te hyperventileren. Een meisje zei een keer dat ik haar bh wel mocht losmaken, maar ik wist niet hoe. Naast dat ik intimiteit moeilijk vind is het praktische gedeelte ook nog wel een opgave.” Jeroen : “Ik was altijd bezig met dat ik misschien iemand zou ontmoeten om seks mee te hebben. Elke dag kon ik wel denken: misschien is dit de dag? Om de druk eraf te halen stel ik een soort deadlines voor mezelf, data waarvan ik zeker weet: voor die tijd ga ik nog geen seks hebben. Bijvoorbeeld, voor het begin van de zomervakantie. Als het dan niet gebeurt valt het ook niet tegen en kan ik het loslaten.” Vesa : “Ik identificeer me niet als maagd, dus voor mij is het niet zo’n probleem. Ik geloof dat het wel komt als het komt.”
En als het moment daar is?
Jeroen : “Ik ben er bang voor dat het heel slecht zal gaan, dat het binnen drie minuten klaar is en het meisje me nooit meer wil spreken. Je hoopt toch op een mooie eerste keer, maar hoe realistisch dat beeld is?” Alex : “Ik moet er ook niet zo’n ding van maken, als ik het eenmaal gedaan heb, kan ik weer verder. Ik heb het er weleens met mijn moeder over gehad. Die vroeg op een dag: ‘Moet je niet een hoer hebben?’ Ze bood zelfs aan iemand voor me te betalen. Niet omdat ze vond dat ik seks moest hebben, maar gewoon omdat ze merkte dat ik het er moeilijk mee had” Jeroen : “Ik was net in de rouw van mijn laatste afwijzing. Toen zei mijn moeder: ‘het wil maar niet lukken he? Je kan op zich best een sekswerker bezoeken’ Maar ik denk niet dat ik daar met trots op terug zou kunnen kijken later.”  Vesa : “Het zegt wel iets over de maatschappij als voor sommigen de druk zo hoog is. Ik ben natuurlijk echt wel benieuwd, hoe het is om intiem te zijn met iemand, maar eigenlijk denk ik er nooit zo over na. Het moet in ieder geval met iemand zijn die ik leuk vind en vertrouw. Ik wil later terug kunnen kijken en zeggen dat ik van hem hield.”
De echte en volledige namen van Jeroen, Alex en Vesa zijn bekend bij de redactie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.