Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Realityseries: iedereen doet het met elkaar

  •  
15-08-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
508 keer bekeken
  •  
areyoutheonethumb
Ex On The Beach. Temptation Island. Love Island. Reality series waarbij neptieten, nepgebruinde lichamen en goedkope cocktails je om de oren vliegen. Maar toch valt het wel op dat iedere deelnemer hetzelfde is. Iedereen is hetero. Bijna iedereen is wit. En iedereen voldoet aan het westerse schoonheidsideaal. Misschien is het tijd om daar wat aan te veranderen. Dat dachten de makers van het Amerikaanse realityprogramma Are You The One tenminste. Alle deelnemers die meedoen aan het nieuwe seizoen moesten queer zijn. Queers zetten zich af tegen de heteronorm (het feit dat we hetero als ‘normaal’ beschouwen) en genderbinariteit (het feit dat we in het Westen vooral uitgaan van mannen en vrouwen, en niets ertussenin). Kortom: alles kan en alles mag qua gender en qua seksuele voorkeur. 16 flamboyante, queer types werden in een villa gezet en ‘Are You The One, Come One Come All’ was geboren. En daar kunnen wij in Nederland een voorbeeld aan nemen.
Are You The One is een succesvol realityprogramma dat nu in Amerika met het achtste seizoen bezig is. In het programma worden twintig bloedmooie vrijgezellen in een villa gestopt. Klinkt bekend toch? Het programma kent ook een spelelement. De twintig vrijgezellen zijn namelijk vooraf uitgebreid gescreend. Op basis van deze screening zijn de vrijgezellen opgedeeld in tien perfecte matches. Aan hen de taak om uit te zoeken wie van de andere vrijgezellen hun perfecte match is. Doen ze dat goed en vinden de tien perfecte matches elkaar, dan winnen ze 1 miljoen dollar aan het einde van het programma. 

De zeven voorgaande seizoenen van Are You The One draaiden om heterostellen. Tien mannen en tien vrouwen deden hun intrede in de villa en in totaal vormden zij tien stellen. Maar dit seizoen is helemaal anders. Er doen in totaal zestien deelnemers mee en er moeten acht stellen worden gevormd. Van de deelnemers zijn er zes man, acht vrouw, een transman en een genderfluid. Maar het beste komt nog: al deze mensen zijn seksueel fluid. Dat wil zeggen dat ze niet per se op mannen of op vrouwen vallen, ze vallen op het innerlijk ongeacht gender. Dit levert top televisie op en je hebt er zelf ook nog wat aan. 

Ten eerste worden de termen uitgelegd. Als iemand ‘genderfluid’ is, dan komt de betekenis hiervan in beeld te staan. Genderfluid betekent overigens dat iemand zich niet per se met een gender identificeert. En zo krijg je, naast vermaak ook een lesje in verschillende queer-termen. Dit zorgt voor veel opheldering. Er wordt niet van je verwacht dat je alles weet, je wordt gewoon een beetje opgevoed. En dit zou in Nederland ook niet misstaan op televisie. Want hoewel Nederland altijd claimt tolerant te zijn, valt er nog best wat winst te behalen omdat er weinig zichtbaarheid op de Nederlandse televisie is. Naast de gebruikelijke knuffel-homo’s als bijvoorbeeld Geer en Goor. MTV Nederland, lezen jullie mee? 
Ten tweede laat dit programma als geen ander zien dat het niet uitmaakt waar je op valt. Simpelweg omdat iedereen seksueel fluid is. En als dit aspect van seksualiteit wegvalt, zie je dat het eigenlijk altijd draait om innerlijk. Natuurlijk is het niet erg als jij wel een voorkeur hebt, maar het is wel verfrissend om te zien dat mensen die dit niet altijd hebben. Hierdoor gaat bij jou misschien ook wel een lampje branden dat je je niet altijd blind hoeft te staren op iemands uiterlijk. Naast een leuk koppie zijn er veel meer aspecten aan een persoon die je aan kunnen trekken. Daar is dit programma een ontzettende eye-opener in. 
Ten derde zie je mensen van hetzelfde geslacht zoenen op tv. En dat dat belangrijk is, liet Jurre onlangs weer zien . Want hoewel mensen zeggen het niet hinderlijk te vinden om twee mannen of twee vrouwen te zien zoenen, liegen de reacties er niet om als dit daadwerkelijk voor hun neus gebeurt. En goede representatie op televisie draagt bij aan zichtbaarheid. Dat wil zeggen dat als mensen vaker worden blootgesteld aan mensen van hetzelfde geslacht die zoenen, ze dit normaler gaan vinden. Iedereen mag zoenen. Dus dit is belangrijk. 
En tot slot, naast goede representatie is dit programma ook nog eens een lust om naar te kijken. Voor de kijker is het ook een raadsel om uit te vogelen wie bij wie hoort. Al helemaal als alle combinaties mogelijk zijn. En het blijft reality dus er is drama, er is intrige en bovenal is er veel liefde. In tegenstelling tot Temptation Island wordt liefde niet kapot gemaakt, het wordt juist gemaakt. Met vallen en opstaan natuurlijk. Maar dat hoort erbij. Dus heb je het komende weekend niks te doen? Dan is een marathon ‘Are You The One, Come One Come All’ een uitstekend idee. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.