Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Is seks met je ex een goed idee?

  •  
24-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1844 keer bekeken
  •  
Is seks met je ex een goed idee
Is het verstandig om een potje bedgymnastiek te doen met je ex? Of rollen de tranen na exenseks alleen nog maar harder over je wangen? Dat vroeg onderzoekster Stephanie Spielman van de Wayne State University zich af. Waarschijnlijk niet letterlijk zo geformuleerd, maar het idee was hetzelfde. Dus deed ze er samen met haar collega’s onderzoek naar.
Ze begon met een pilot waaruit bleek dat ongeveer driekwart van de ondervraagden seks met een ex een slecht idee vonden. Het zou vooral het emotionele herstel in de weg staan. Maar of dat ook écht zo is was nog niet aangetoond. En ondanks dat veel mensen het blijkbaar een slecht idee vinden, wordt er flink gesekst met exen. Een onderzoek uit 2012 toonde aan dat zo’n 27% van de jongeren tussen de 17 en 24 de afgelopen twee jaar gesekst had met een ex. 
Heb je nog met je ex geneukt?
Tijd om het onderzoek door te zetten dus! En dat deed ze in twee delen. Het eerste deel was een onderzoek naar de dagelijkse ervaringen van 113 deelnemers die recentelijk een break-up hadden gehad. Aan de respondenten werd gevraagd of ze geprobeerd hadden om seks te hebben met hun exen, hoe ze zich de dag daarna voelden en hoe emotioneel ze nog gebonden waren aan hun ex. Het tweede onderzoek was iets groter met 459 deelnemers. In dit onderzoek ging het vooral over welke invloed seks met een ex heeft op de emotionele gesteldheid van de deelnemers. En aan de hand van deze twee onderzoeken konden ze een aantal conclusies trekken. Hierbij was het eerste onderzoek best intensief. Hiervoor moesten de deelnemers 27dagen lang elke dag een vragenlijst beantwoorden. En het tweede onderzoek bestond uit een online enquête.
To wip or not to wip
Veel deelnemers die een poging tot seks met een ex waagden slaagden daar ook in. En die seks had volgens het onderzoek ook geen negatieve invloed op de manier waarop ze de break-up verwerkten. Niet op de korte en ook niet op de lange termijn (twee maanden). Op de dagen waarop de deelnemers een wipje waagden met een ex hadden ze zelfs een beter humeur dan op dagen zonder seks met hun ex.
Wel was het zo dat veel deelnemers die het bed in doken met hun ex, zich vaak nog sterk emotioneel verbonden voelden met hun ex. Degenen die de meeste moeite hadden om hun ex te laten gaan, hadden dus ook het vaakst seks met hun ex.
Maar is het een goed idee
Of seks met je ex een goed idee is voor jou, dat kunnen we natuurlijk niet echt zeggen. Maar volgens dit onderzoek heeft het dus over het algemeen geen negatieve invloed op je verwerkingsproces. Dus wat dat betreft: waag eens een wipje. Vraag jezelf wel eerst even af waarom je eigenlijk wel seksen met je ex. Wil je heel graag dat jullie weer bij elkaar komen, maar ziet je ex dit niet zitten? Misschien kan je het dan beter niet doen. Maar ben je over je ex heen en wil je gewoon geile seks? Ga ervoor!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.