Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Huisarts mag overtijdpil voorschrijven

  •  
26-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5612 keer bekeken
  •  
overtijdpilart
Ben je misschien ongewenst zwanger en te laat voor de morningafterpil? Geen nood. Je hoeft niet te wachten tot je eventueel naar een abortuskliniek kan, want je huisarts mag vanaf nu de overtijdpil uitschrijven. Dat heeft de rechter besloten.
Twee jaar geleden schreven we al dat deze wet er binnenkort aan zat te komen, maar het heeft dus even op zich laten wachten. Maar nu mogen huisartsen de overtijdpil dus officieel voorschrijven,. Goed nieuws dus. Want een morningafterpil kan je namelijk maar tot 72 uur na de onveilige seks nemen. Stel je voor dat je denkt ongewenst zwanger te zijn en te laat bent voor de MAP. En het is nog te vroeg voor een abortus. Dan kan je vanaf nu dus terecht bij je huisarts en hoef je niet meer naar een abortuskliniek. Heel fijn, want voor veel vrouwen is hun huisarts toegankelijker en prettiger dan een abortuskliniek of ziekenhuis. 

De overtijdpil
De overtijdpil is een medicijn dat je kan nemen om te voorkomen dat je, wanneer je overtijd bent, zwanger wordt. De pil kan je nemen tot twee weken nadat je zou moeten menstrueren, en is bedoeld voor vrouwen die in een tussenperiode zitten: voorbij de morningafterpil-periode, maar wanneer een abortus nog niet mogelijk is.

De behandeling
De naam is een beetje misleidend. Het is namelijk niet één pil. Het zijn een aantal tabletten die er samen voor zorgen dat de zwangerschap afgebroken wordt. Huisartsen mogen de medicijnen voorschrijven tot een zwangerschap van zestien dagen overtijd. Daarna is ’t niet meer zo effectief en is de kans dat het mis gaat groter. De behandeling bestaat uit twee stappen

Zo werkt het
De eerste tabletten zorgen ervoor dat de bevruchte eicel niet verder kan ontwikkelen. Hier merk je zelf meestal niet zo veel van. De tweede serie tabletten zorgen ervoor dat je baarmoeder samentrekt. Hierdoor wordt de bevruchte eicel afgestoten en verlaat ie je lichaam. Dit kan best pijnlijk zijn. Sommige vrouwen krijgen hevige krampen en worden misselijk.
Delen: