Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Abortuspil te krijgen bij de huisarts

  •  
01-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2519 keer bekeken
  •  
#wetswijziging _864180123.png
Te laat voor de morning after pil? Als je ongewenst zwanger raakt, hoef je straks niet meer naar een abortuskliniek. Je kan namelijk gewoon bij de huisarts een abortuspil krijgen. Hiermee kan je een prille zwangerschap afbreken. Niet elke huisarts kan zomaar zo’n abortuspil geven. Ze moeten hiervoor een vergunning krijgen, een verklaring afleggen en samenwerken met klinieken en ziekenhuizen.
De behandeling
De naam is een beetje misleidend. Het is namelijk niet één pil. Het zijn een aantal tabletten die er samen voor zorgen dat de zwangerschap afgebroken wordt. Huisartsen mogen de medicijnen voorschrijven tot een zwangerschap van zestien dagen overtijd. Daarna is ’t niet meer zo effectief en is de kans dat het mis gaat groter. De behandeling bestaat uit twee stappen.
Zo werkt het
De eerste tabletten zorgen ervoor dat de bevruchte eicel niet verder kan ontwikkelen. Hier merk je zelf meestal niet zo veel van. De tweede serie tabletten zorgen ervoor dat je baarmoeder samentrekt. Hierdoor wordt de bevruchte eicel afgestoten en verlaat ie je lichaam. Dit kan best pijnlijk zijn. Sommige vrouwen krijgen hevige krampen en worden misselijk.
Minder abortussen
Eerst moest je voor een abortus naar een speciale abortuskliniek of het ziekenhuis. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vond dat maar niks. Volgens haar was dat veel te anoniem. Door het nu bij de huisarts te laten doen hoopt ze dat het aantal abortussen minder wordt. Dussss. Er worden trouwens elk jaar zo’n 30.000 abortussen gepleegd in Nederland. Dat is ongeveer 15 procent van alle zwangerschappen.
Anticonceptie
Wanneer de wet wordt doorgezet is nog niet bekend. Dat kan nog wel een aantal weken duren. Misschien is het trouwens beter om abortussen te voorkomen. Door bijvoorbeeld de anticonceptie terug in het basispakket te knallen ofzo. Het is maar een ideetje. Lees je mee, Edith?
Delen: