Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Abortuspil voortaan ook bij huisarts

28 jan 2017
  •  
leestijd 1 minuten
930x520_pillen
Vrouwen die ongewenst zwanger zijn kunnen in het vervolg ook bij huisartsen terecht om een prille zwangerschap af te breken. De huisarts gebruikt voor deze zogeheten overtijdbehandeling, die hij alleen de eerste zestien dagen van de zwangerschap mag uitvoeren, de abortuspil.
Onduidelijkheid
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vond al langer dat ook huisartsen de ingreep mochten uitvoeren, maar de inspectie dacht daar anders over. Tot dusver mogen alleen abortusklinieken en ziekenhuizen de ingreep uitvoeren, vindt de inspectie. De minister wil nu een eind maken aan alle onduidelijkheid en past de past de abortuswet aan om huisartsen daarvoor een vergunning te geven, maakte het kabinet vrijdag bekend.
Vergunning
Schippers wil zo vrouwen de kans geven om de ingrijpende beslissing in de vertrouwde spreekkamer van de huisarts te nemen. De minister denkt niet dat ze de drempel zo verlaagt en hoopt juist dat het daardoor minder vaak tot een abortus komt.
Niet elke huisarts krijgt zomaar een vergunning. Hij moet ter zake opgeleid zijn, samenwerken met klinieken en ziekenhuizen en verantwoording afleggen.
"Drempelverlagend"
De kleine christelijke partijen in de Tweede Kamer zijn niet te spreken over het besluit. Volgens SGP-voorman Kees van der Staaij werkt de maatregel ,,drempelverlagend''. ,,Bescherming ongeboren leven nodig!'', zegt hij op Twitter. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie spreekt van een ,,schokkende verkiezingsstunt'' van de VVD. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
Marimelda30 jan 2017 - 20:08

Inderdaad, een zeer schokkende visie die de VVD-minister mevrouw Edith Schippers heeft. Ze gaan tegen de geest in van de helaas al vrij lang overleden mevrouw Haya van Someren, eveneens destijds Tweede Kamerlid van de VVD (!!) die tegen (!!!) de abortuswetgeving had gestemd destijds eind jaren zeventig of begin tachtig. Zij kon het niet over haar hart verkrijgen voor een abortuswetgeving te stemmen. Het is met recht een gewetenskwestie. Er bestaan wel degelijk filmpjes waarin duidelijk te zien is hoe een piepklein kindje eruitziet als het geaborteerd is. En dan nog in stukken ook. Hoofdje, rompje, armpjes, beentjes, handjes en voetjes. Als men dan nog met een 'klompje cellen' aan komt zetten, zijn ze bij mij in ieder geval aan het verkeerde adres. Waarom de ogen nog langer sluiten, dat men met een levend mensje van doen heeft? Mevrouw Haya van Someren was destijds toen in mijn achting gestegen, juist omdat zij voor het leven was. Pro Life !