Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Heb ik een alcoholprobleem?

  •  
07-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
alfonso-scarpa-I-_Zmz6G6PU-unsplash
Je grijp nu misschien wat sneller naar de fles dan normaal. Stiekem een wijntje tijdens het thuiswerken. Biertje bij het avondeten. Gin Tonic in de avondzon op het balkon. Heel Instagram staat er vol mee. En dat is niet zo gek want laten we eerlijk zijn, je moet wat. En je kan niet naar de kroeg in het weekend. Maar drinken we nou echt meer? Of lijkt dit maar zo? En is alcohol problematisch in tijden van corona? Wij vroegen dit aan Trimbos. 

Denken jullie dat we in deze tijden meer drinken? 
Een kleine groep gaat inderdaad meer drinken, maar de meesten niet. Je ziet wel dat iets meer mensen dagelijks drinken. Aan het einde van de dag bijvoorbeeld. Maar in totaal drinken ze dan niet meer dan normaal. Natuurlijk zullen er mensen zijn die het thuis flink op een zuipen zetten maar dat is meer uitzonderlijk. Er is ook een groep die juist kiest voor ‘DryCovid.’ Deze groep drinkt helemaal niet nu. De meeste mensen drinken namelijk door de sociale setting waarin zij zich begeven. Denk dan aan de kroeg, festivals, de vrijdagmiddagborrel. Daar worden rondjes gehaald, waardoor je misschien zelfs meer drinkt dan normaal. En dat is er niet meer. 

Hoe komt het dat sommigen meer gaan drinken? 
Mensen drinken om verschillende redenen. Daarom vermoeden we dat de groep die meer drinkt moeite heeft met de situatie. Denk daarbij aan stress, eenzaamheid, onzekerheid en het wegvallen van structuur en sociaal toezicht. Dit moeten we goed gaan monitoren en zorgen dat zij de juiste hulp krijgen. 

Wanneer moeten mensen zich zorgen maken? 
In principe is de richtlijn van de gezondheidsraad gericht op het drinken van maximaal één glas alcohol per dag. Mocht je daar nou ver boven zitten en denken dat je een probleem hebt dan is het aan te raden om te kijken op: Trimbos.nl/kennis/corona/alcohol1. Daar is meer informatie te vinden. 

Is er al iets bekend over de invloed van alcohol op COVID-19? 
Wat we nu weten is dat het eigenlijk niet handig is om te drinken. Dit omdat alcohol invloed heeft op je afweersysteem. Bij mensen die dagelijks veel drinken, zie je een verlaagde weerstand. Maar ook bij mensen die een avond flink doorzakken, zie je daarna een tijdelijke dip in de weerstand. En dat is niet handig met het huidige coronavirus, want dan ben je kwetsbaarder. 

We snappen dus als geen ander dat je een borrel wilt voor wat afleiding. Maar denk wel even na voor je naar de fles grijpt, het zijn gekke tijden. Meer over:

alcohol, corona
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.