Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Dit moet je weten over de speekseltest

  •  
09-03-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
27198 keer bekeken
  •  
Naamloos-1
We hadden het in de uitzending van 27 februari over de speekseltest. En daar waren nogal wat vragen over. Hoelang moet ik wachten per drug? En hoe zit het met medicijnen? Agent Jeroen gaf antwoord op veel vragen tijdens de uitzending, maar het is wel iets chiller als alles samengevat op papier staat. Spreekwoordelijk papier dan. Tenzij je dit uitprint. Alsjeblieft in ieder geval.
Wanneer wordt iemand staande gehouden om een speekseltest af te nemen?
De politie mag iedereen vragen om mee te werken aan de speekseltest. Dat staat in de wegenverkeerswet. Voor de speekseltest gelden dus in principe dezelfde regels als de blaastest voor alcohol. De politie vraagt het en jij werkt mee. Echte aanleiding hoeft er niet te zijn. Iets met voorkomen is beter dan genezen. Want je rijdt gewoon kutter als je meuk op hebt. “JA MAAR IK RIJ ZELFS BETER DAN!” Dat zal best. Maar mensen zijn ook veel liever aan de XTC, praten sneller op coke en zijn véél knapper als je lam bent. Die shit beïnvloedt je gewoon. Dat hebben we ook voor je getest trouwens in deze aflevering.
Hoe is bepaald wat het minimum is voor een strafbare waarde voor THC, coke, amfetamine, methamfetamine, opiaten?
Alle strafbare waarden zijn bepaald door het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) en het OM (justitie). En dat is op basis van onderzoek, advies en al dat soort dingen. Niet echt nattevingerwerk dus.
Ben je ook strafbaar als je deelneemt aan het verkeer met medicinale cannabis?
Dat ligt eraan hoe vaak/veel je gebruikt. Als je (bijna) dagelijks toeters rookt, dan gaat je lichaam THC opslaan in je lichaamsvet. En als het zover komt ben je eigenlijk continu strafbaar. Gebruik je af en toe? Dan ben je alleen strafbaar als je high bent tijdens het rijden. Of zoals ze dat noemen: deelneemt aan het verkeer. Dus ook op je brommert. Vaak zit er trouwens in hennepolie alleen CBB en geen THC, en dus ben je niet strafbaar als je dat hebt gebruik. Maar als je bijna dagelijks smoked ben je gewoon fucked op dit moment. Er zijn wel Kamervragen gesteld over het medicinaal gebruik, maar het kan nog retelang duren voordat daar een antwoord op is. Geef in ieder geval duidelijk aan dat je het medicinaal doet, dan kan justitie daar rekening mee houden.
Hoelang moet ik wachten met rijden als ik één joint heb gerookt, zodat het niet meer in mijn speeksel zichtbaar is?
Hasj/wiet is traceerbaar tussen de zes en acht uur na gebruik.
Hoe zit het oxycodon en andere pijnstillers waar morfine in zit, ben je dan ook strafbaar als je deelneemt aan het verkeer?
Deelnemen aan het verkeer met morfine op is strafbaar. Dus als je iets neemt waar dat inzit mag je vaak niet rijden. Maar dat ligt natuurlijk ook aan de sterkte van je medicatie. Hoeveel je wel/niet mag nemen kunnen we niet zeggen. De sterkte van pijnstillers verschilt namelijk mega. Maar de apotheek/dokter weet hier sowieso meer over. Vraag het even na voor je gaat rijden. En check de bijsluiter.
En hoe zit het met diazepam, oxazepam en dexamfetamine, ben je dan ook strafbaar als je deelneemt aan het verkeer?
Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij pijnstillers. Alleen kan het wel een uitzondering zijn als je ADHD hebt. Als je ADHD-medicijnen slikt is jurisprudentie (uitspraak rechter) namelijk uiteindelijk doorslaggevend. Een arts schrijft medicijnen voor. Blijkt dan dat je rijvaardigheid wordt beïnvloed? Dan kan een rechter uitspraak doen over of hij vindt dat je wel of niet mag rijden.
Vaak zit er op de doosjes van medicijnen die je rijvaardigheid beïnvloeden gele of rode waarschuwingsstickers. Als er een gele sticker opzit dan kan het je beïnvloeden, maar hoeft dat niet per se. Je mag dan wel rijden zolang je geen last hebt van de bijeffecten van het medicijn of als je gewend bent geraakt aan het medicijn (na een paar weken/maanden gebruik). Als er een rode sticker op zit mag je niet rijden. Ook hier is het dus verstandig om alsnog even aan de apotheker of arts te vragen wat zij aanraden.
Hoelang moet ik wachten met rijden als ik XTC heb gebruikt, zodat het niet meer in mijn speeksel zichtbaar is?
Bij eenmalig slikken (een dosis is ongeveer 1 à 1,5 mg per kilo lichaamsgewicht) tussen de 16 en 40 uur. En als je daarna nog meer hebt genomen kan dat liggen tussen de 19 en 58 uur. Het verschilt per persoon hoelang het duurt voor je lichaam alles afbreekt. Afhankelijk van het aantal pillen dat je gepopt hebt kan je dus het beste 40 tot 58 uur wachten. Kortom: als je zaterdag hebt staan stampen is het dus niet gegarandeerd uit je lichaam op maandag. #sorry
Hoelang moet ik wachten als ik één lijntje coke heb gebruikt zodat het niet meer in mijn speeksel zichtbaar is?
Een eenmalige dosis cocaïne is na 3-4 uur niet meer aan te tonen in je speeksel. Als je meer lijnen hebt gesnoven moet je daar een aantal uren bij optellen. Het ligt dus ook hier aan de hoeveelheid.
Hopelijk heb je hier wat aan gehad! Wil je het interview met Jeroen terugkijken? Check dan even deze aflevering over de speekseltest en BDSM .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.