Spuiten en Slikken

7 x Tips voor als je weer eens plafonddienst hebt

  •  
07-02-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
108504 keer bekeken
  •  
plafonddienst
Je ligt al uren te woelen in je bed terwijl je kaken nog na-klapperen. Je krijgt je oogleden amper over je ogen heen en je weet inmiddels precies hoeveel haakjes er aan je gordijnrails zitten. Oftewel: je hebt plafonddienst. Niets is zo kut als dat als je graag wil slapen. Hier wat tips van ultieme nachtdieren en ervaren plafonddiensters om toch lekker in slaap te vallen.
Een paar uur geleden was alles nog fantastisch. Je ging helemaal tot het naadje, de muziek was fijn, iedereen was sexy en lief en hield van elkaar. Eén van je vrienden riep: “Inkakken is bijpakken!” en de held van de avond toverde nog een verfrommeld zakje uit z’n broekzak. Maar nu zelfs de eeuwigdurende after voorbij is zou het wel chill zijn om in slaap te vallen.

Maar maar… ik kan niet slapen
Waarom je niet kan slapen? Nou, omdat je een hele hoop stoffen in je lichaam hebt die je wakker houden. En je kan je lichaam niet even resetten met een druk op de knop. Je zal de gevolgen dus voor een groot deel moeten uitzitten. Of liggen. Of ijsberend uitlopen. Zorg dat je in ieder geval geen andere drugs of alcohol neemt om in slaap proberen te komen. Hierdoor wordt je (drugs)kater alleen maar erger en er zitten een hoop gezondheidsrisico’s aan. Je lichaam is al druk genoeg met alle stoffen eruit proberen te werken. En daar heeft ’t ook wel even de tijd voor nodig. De halveringstijd van MDMA is ongeveer 7,5 uur. Dus ongeveer 7,5 uur nadat je XTC hebt geslikt is nog maar de helft van het MDMA in je lichaam aanwezig. Toch heeft je lichaam ongeveer een week nodig om volledig te herstellen van een XTC-trip. De hersenen zelfs langer dan dat. Dus een beetje slaap kan geen kwaad.

Wat kan ik dan wel doen?
Je lichaam een handje helpen! Bijvoorbeeld door te zorgen dat de drugs zo snel mogelijk je lichaam verlaten. Ook kan je zorgen dat je lichaam in een ontspannen toestand komt. En je kan je hersenen helpen zo snel mogelijk je interne biologische klok weer te laten werken. Deze tips helpen je op weg.

1. Natuurgeluiden en dieren
Dieren zijn natuurlijk altijd goed, of je nou insomnia hebt of niet. Maar een uur lang naar knuffelende panda’s kijken maakt je echt ultiem relaxed. Zoek op YouTube naar urenlange loops van natuur- of dierendocumentaires. David Attenborough lult je vervolgens zo in slaap. Dit tien (!!) uur durende filmpje van oceanen is een van onze favorieten. En dit acht uur durende filmpje van een waterval heeft zelfs mensen met angsten, depressies en slapeloosheid al geholpen. Dan kan ie jou als Sjaak discokaak vast ook wel helpen. Andere megatips zijn de app Calm: een meditatie-app die kalmeert met fijne natuurgeluiden, en Napflix: een soort Netflix met allemaal doodsaaie video’s waar je heerlijk van in slaap valt.

2. Vinger of fap jezelf in slaap
Ja ja ja, we weten het. Een keiharde knots krijgen als je wappie bent is ongeveer net zo moeilijk als in slaap vallen. Maar niet iedereen heeft een knots in de broek. Voor de dames is deze tip wat makkelijker. En misschien krijg jij ‘m wel gewoon omhoog ondanks de snoepies. Of kan je ook klaarkomen met een half harde. Kwestie van het proberen waard. Klaarkomen zorgt ervoor dat de spanning uit je lichaam verdwijnt. Tijdens een orgasme komt er ook vijf keer de normale hoeveelheid oxytocine vrij: het knuffelhormoon! Hierdoor kom je tot rust en val je lekker in slaap.

3. Ademhalingsoefening 4-7-8
Pro-tip! Iedere slechte slaper kent deze oefening waarschijnlijk. Omdat ie werkt als een tiet. Met deze ademhalingsoefening val je in normale staat binnen een paar minuten in slaap. Aan de drugs zal dat wat langer duren, maar het is ’t proberen waard. Hoe werkt het? Adem 4 seconden in, houd je adem 7 seconden vast en adem vervolgens 8 seconden uit. Dit zorgt ervoor dat je hartslag daalt en je lichaam ontspant.

4. Doe een bodyscan
Dit klinkt heel eng. Is het niet. Het is een klassieke yoga/meditatie oefening die je goed in slaap kan helpen. Zo werkt het: ga comforabel liggen in je bed of op de bank. Leg je armen langs je lichaam, strek je benen uit en laat je voeten iets naar buiten vallen. Doe je ogen dicht. Probeer je ‘zwaar’ te voelen. Voel hoe je lichaam in je matras zakt. Ga nu stap voor stap je lichaam scannen. Wat voel je in je linkertenen? Kou, spanning, de stof van je sok, een dikke blaar van je discopasjes, of misschien wel helemaal niks. Allemaal prima. Ga dan verder met je kuit, knie, bovenbeen, zij, buik, armen, totdat je bij de bovenkant van je hoofd bent. Eerst links, dan rechts. Deze truc helpt je met je te focussen op één ding en die stroom gedachtenkots in je hoofd te stoppen.

5. Een goede voorbereiding is ‘t halve werk
Een gezond lichaam kan aardig wat hebben. Sowieso meer dan een vermoeid, ongezond lichaam. Dus zorg dat je een beetje lief voor dat lijf van je bent. Sport een paar keer per week (en dan niet alleen die ene week voor je gaat apotheekje gaat spelen) en eet gezond. Eet in aanloop naar je tripje vooral veel vitamine C (kiwi’s), anti-oxidanten (blauwe bessen) en omega’s (vette vis). Die kunnen de nadelige effecten van je snoepies een beetje indammen. Een gezond lichaam kan de drugsklap namelijk beter aan en zal ook sneller herstellen.

6. Melatonine
Grijp hier niet direct naar, maar zie het als een laatste redmiddel. Nadat je alle andere tips al geprobeerd hebt en écht niet in slaap komt. Melatonine is een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als je gaat slapen. Maar je kan het ook in een potje krijgen. En in een geel velletje, namelijk een banaan! In een banaan zit bomvol van dit slaaphormoon melatonine. Een banaan bevat tevens magnesium.  Je slaapt er langer en dieper door, mede omdat het helpt om je spieren te ontspannen. Gaan met die banaan dus!

7. Accepteer dat je niet kan slapen  
Ellendig in je bed blijven liggen met pupillen zo groot dat je je oogleden er niet eens overheen krijgt heeft geen zin. Als je alleen maar denkt: ‘Ughhh ik kan niet slapen, ik heb nog maar vier uurtjes slaap te gaan, nu nog maar drie’, dan wordt in slaap vallen heel lastig. Het niet kunnen slapen is niet alleen een lichamelijke reactie op de drugs, het wordt uiteindelijk vanzelf een psychologische. Het gaat in je hoofd zitten, het wordt steeds later en dan ga je je daar weer druk over maken. Je kan dan beter even iets anders gaan doen. Ga uit bed, maak een kop kamillethee of warme melk, lees een boek of tijdschrift en ga als je meer ontspannen bent weer in bed liggen. Oh en doe je sokken aan. Als je warme handen en voeten hebt val je sneller in slaap.

Hopelijk kan je nu weer lekker spacend schaapjes tellen! Wil je nou echt nooit meer plafonddienst? Houd dan een beetje rekening met hoe laat je je laatste drugs neemt. Hoe hard iemand ook “Inkakken is bijpakken!!!!” roept. Tuurlijk wil je dat fijne gevoel weer terug. Maar even eerlijk: meestal komt er weinig goeds van afters. Soms moet je gewoon een houdini pullen en er een eind aan breien.
Delen:

Meer over dit onderwerp