Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Deze dieren trippen omdat het kan

  •  
04-10-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3622 keer bekeken
  •  
dieren aan de drugs
Dieren lijken meer op ons dan we soms denken. Sommigen hebben seks voor de lol, ze kunnen rouwen, houden van eten… én van drugs! Jazeker, sommige dieren trippen nog harder dan wij durven dromen. En dit zijn hun favoriete drugs.
Catnip = cat trip  
Iedereen die graag kattenfilmpjes kijkt heeft het weleens gezien: een poes die helemaal loco gaat op een speeltje waar catnip inzit. Dat kattenkruid is een muntachtige plant met een soort magische werking op katten. Niet op alle katten trouwens. Dat is genetisch bepaald, ze moeten namelijk een gen hebben wat de geur van het kruid kan verwerken. Dat heeft iets meer dan de helft van alle huiskatten.
Catnip geeft een euforische reactie bij katten. Ze vertonen speels, kittenachtig gedrag en raken in een soort trance. Er zit een stofje (nepetalacton) in dat door eraan te ruiken in het neusweefsel van katten terechtkomt. Deze prikkel naar de hersenen gestuurd en dat zorgt voor de reactie. Van een klein beetje catnip worden katten sociaal en speels. Soms eten ze er ook van, in plaats van alleen ruiken. Als ze er te veel van binnenkrijgen kunnen ze gaan schuimbekken en dramatisch miauwen. Dit duurt vaak enkele minuten en dan is de kat weer z’n arrogante, onvoorspelbare zelf.


Alcohol bij?
Bijen zijn harde werkers. En leven bij het motto ‘work hard, play hard’. In de avonduurtjes grijpen ze namelijk graag naar de drank. Bijen worden van nature aangetrokken tot de zoete geuren van rottend fruit. Bijvoorbeeld rottende bessen of appels. Door het fermenteringsproces wordt er alcohol aangemaakt.
Onderzoekers hebben ontdekt dat bijen een alcoholverslaving ontwikkelen als er een constante aanvoer is. Nou staan bijen onder druk van de kolonie om te blijven presteren, dus gebeurt dat niet snel. En… ze hebben uitsmijters. Geen grap. De uitsmijters zorgen ervoor dat vijanden als wespen buiten de korf blijven. Maar ze houden ook dronken bijen tegen totdat ze nuchter zijn. Soms knagen ze zelfs de benen af van bijen die vaak de fout ingaan. Dan laat je dat glaasje bijenbier de volgende keer wel staan.


Vliegende spacerendieren
Tijdens de lange winters in het noorden moet je wat om de tijd een beetje te doden. Rendieren gaan daar heel lekker op ‘de heilige paddenstoel’ Amanita Muscaria. Waarschijnlijk kunnen ze daarom vliegen. Of denken ze dat ze ’t kunnen. De paddenstoel heeft namelijk een sterk hallucinerende werking. Zo sterk dat het voor mensen gevaarlijk kan zijn. Daarom verzamelen sjamanen het liefst urine van rendieren om te drinken, in plaats van direct de paddenstoel zelf te eten. Of de rendieren écht onder invloed zijn, of de paddenstoel gewoon heel goed kunnen verwerken, is nog niet onderzocht. Maar ze graven hele lage sneeuw weg om eraan te komen, dus ze zijn best wel behoorlijk gek op.
 

Ayahuasca-vretende jaguars
Je hebt katten weleens gras zien eten om te kunnen kotsen toch? Dat doen ze om hun spijsverteringsstelsel te reinigen. Jaguars zijn eigenlijk gewoon grote katten en doen dit ook. Maar in plaats van gras eten zij de yage-plant om te kunnen kotsen. Die plant is ook wel bekend als Ayahuasca. Kennen we die nog? Door de werkzame stof DMT kan je hierdoor gaan hallucineren en je onderbewustzijn naar boven halen. Sommige gebruikers hebben religieuze, mystieke ervaringen en contact met vreemde wezens. Jaguars knagen erop en kunnen er geen genoeg van krijgen. Onder Ayahuasca-verkenners wordt de jaguar als een heel bijzonder dier gezien. Er wordt zelfs gezegd dat een sjamaan met voldoende vaardigheid in een jaguar kan transformeren. Zou dat andersom ook zo zijn?
 

Dolfijnen die haai worden
Dolfijnen lijken behoorlijk op mensen: ze hebben seks voor hun plezier, kennen emoties en leven in groepen die ze als familie beschouwen. En ze worden graag high. Ze zuigen namelijk op giftige kogelvissen om zo van het verdovende effect te genieten en in een trance te raken. Ze spelen met de kogelvis en passen ‘m zelfs door aan elkaar. Puff puff pass zeg maar. Ze behandelen de vis heel anders dan hun prooi, die ze normaal verscheuren. Met de kogelvis gaan ze heel voorzichtig om, ze letten er goed op dat ze hem niet doden. Het schijnt dat vooral jonge ‘tiener’ dolfijnen graag op kogelvissen zuigen. Nadat ze er allemaal voorzichtig op hebben gezogen drijven ze aan het oppervlak in een soort trance.


Feest op Madagaskar
Wie ooit de film Madagaskar gezien heeft weet dat ’t er daar gezellig aan toe gaat. Maki’s en Kapucijnapen gaan daar namelijk helemaal los op de psychedelische effecten van bepaalde duizendpoten. Die scheiden namelijk vergif uit als ze zich bedreigd voelen. De maki’s en aapjes smeren zich in met dit gif, waardoor ze high worden! Ook worden parasieten afgeweerd door het gif, winwin. De duizendpoot-trippers moeten wel een beetje voorzichtig zijn, want bij een te hoge dosis kunnen ze sterven aan het gif. Living on the edge wel.
 

Dus, nu je dit weet kijk je vast iets anders naar Poekie als ie weer flink gras loopt te happen. Of als Bello weer eens aan een kikker loopt te likken. Weet jij nog meer trippende beesten? Laat het ons weten!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.