Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Verantwoordelijk drugsgebruik: bestaat het?

  •  
12-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
402 keer bekeken
  •  
FOTO ARTIKEL IVANA

Dat de middelen die ik gebruik geen zuivere achtergrond hebben, daar ben ik me van bewust. Ik weet dat het spul dat de dealer mij in een zakje geeft een duistere weg heeft afgelegd. En die weg heeft invloed op meerdere dingen. Denk aan ontbossing in landen als Colombia, Peru, Ecuador, Brazilië en Venezuela. Maar ook aan chemisch afval dat het milieu vergiftigt. En dan hebben we het nog niet eens over moorden, misdaad en corruptie. De drugs business is geen schone business. En je hoeft geen wereldverbeteraar te zijn om hier wat vraagtekens bij te zetten. Toch merk ik dat als ik wat aangeboden krijg, ik mijn normen en waarden overboord gooi. Doen andere mensen dat ook?


Gebruik je zelf drugs?

Dewi: Ja, maar niet alle soorten drugs. Ik gebruik geen cocaïne, heroïne en GHB. Cocaïne heb ik voorheen wel gebruikt. Charlie: Ik gebruik vooral mdma en speed, dat koop ik dan zelf bij een dealer. Fabian: Ik gebruik wel eens xtc. Emre: Ik ben eigenlijk een hele brave jongen. Naast wiet en alcohol heb ik helemaal geen drugs geprobeerd, maar ik heb het wel overwogen.


Heb je ooit overwogen om met drugs te stoppen?

Fabian: Ik heb een hele tijd geleden een nieuwsitem over de achtergrond van de drugsindustrie gelezen. Dat is eigenlijk ook iets dat je al wel weet. Maar ondanks dat gebruik ik het nog wel. Dewi: Ik was er al een tijdje mee bezig, maar nadat ik de cocaïne industrie voor mijn werk moest onderzoeken wist ik het zeker. Dit wil ik echt niet meer gebruiken. Emre: Ik ben er dus nooit mee begonnen. Ik las ooit een artikel over waar drugs vandaan komen. Dit ben ik toen meer gaan onderzoeken. Dat was precies in de periode dat ik erover na zat te denken om xtc te proberen en dat heb ik daarom niet gedaan.


Wat heeft ervoor gezorgd dat je die keuze hebt gemaakt?

Emre: Ik kwam erachter dat drugsgebruik een crimineel circuit stimuleert in bijvoorbeeld Brabant en Limburg. Daar zitten drugslabs die zomaar chemisch afval op straat dumpen. Ik heb geen zin om daar achteloos geld aan uit te geven. Charlie: Ik ben er eigenlijk nooit zoveel mee bezig geweest. Fabian: Drugs zijn niet goed voor jezelf, laat staan voor het milieu en de biodiversiteit. Het is niet ethisch of eerlijk verkregen. Ondanks dat gebruik ik nog steeds. Dewi: Ik kwam erachter dat drugs ontzettend slecht zijn. Bijvoorbeeld voor de Native American tribes die in de amazone wonen. Ik wilde absoluut niet bijdragen aan leefgebieden die vervuild worden en al die ellende. Als je tegen slavernij en ontbossingen bent en voor een groenere wereld dan kan je niet anders dan daarmee kappen.


Zijn er dan alternatieven?

Dewi: Zolang de war on drugs bestaat niet. Als het wel gelegaliseerd wordt, kan het onder normale omstandigheden verbouwd worden. Emre: Daar ben ik het mee eens. Ik kies er ook voor om geen vlees te eten, maar dat zou je lokaal en biologisch kunnen kopen. Dan weet je in ieder geval waar het vandaan komt. Bij drugs heb je dat niet. Mochten er fair trade drugs komen dan zou ik het ook niet gelijk vertrouwen. Fabian: Maar er is ook niet echt een duurzaam alternatief voor drugs. Iets wat illegaal is kan je moeilijk ethisch of milieuvriendelijk krijgen.


Hoe kunnen wij verantwoordelijkheid nemen?

Fabian: Het is wel een ver-van-m’n-bed-show. Het is niet iets waar je elke dag een keuze in moet maken. Voor die paar keer per jaar dat ik het gebruik laat ik me niet beïnvloeden door wat er op de achtergrond gebeurt. Ik voel me er niet oké bij maar het voelt niet alsof ik daar impact op heb. En ik vind het ook gewoon leuk om te doen. Emre: Veel dingen zijn illegaal dus je kan ook niet de overheid de schuld geven. Elke euro is een stembiljet. Als ik daar mijn geld aan uitgeef dan zeg ik dat ik instem met die praktijken.


*I.v.m. privacy zijn alle namen gefingeerd.


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.