Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Blowen door je DNA

  •  
04-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
553 keer bekeken
  •  
jointje dna
Heb jij je stronkje broccoli liever gerookt dan gekookt? Denk jij bij een ‘grinder’ aan heel iets anders dan een datingapp? Met andere woorden: hijs jij geregeld aan een dikke joint? Dan kan dat gewoon genetisch bepaald zijn. Kan je de volgende keer je ouders de schuld geven als je ogen weer eens op half 7 staan.


Je kan er niks aan doen

Onderzoekers van onder andere de Radboud Universiteit Nijmegen hebben ontdekt dat je genen de kans op cannabisgebruik vergroten. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 180.000 deelnemers waarbij gegevens van grote genetische databanken van 23andMe en UK Biobank en 16 andere studies zijn gebruikt. Door eerdere onderzoeken kon je ook sigaretten roken, alcoholmisbruik en risicovol gedrag al aan je genen wijten. Nu geldt dat dus ook voor cannabisgebruik. De onderzoekers vonden 35 genen die in verband kunnen worden gebracht met het gebruiken van wiet of hasj. 

Impulsief en zorgeloos
Twee van de gevonden genen hebben de grootste invloed. Het belangrijkste wiet-gen(CADM2) werd al eerder gelinkt aan impulsiviteit, zorgeloosheid en risicovol gedrag. Het andere gen (NCAM1) is ook gevonden bij mensen met stemmingsstoornissen en schizofrenie. Maar die samenhang lijkt eigenlijk te betekenen dat mensen zichzelf kalmeren door wat te gaan prettuinieren. Dus
Ja, ergens hebben die genen van jou misschien wel wat invloed op de behoefte aan een dikke toeter. Als diezelfde genen zorgen voor het nemen van wat meer risico’s is dat ook best logisch. Toch benadrukken de onderzoekers de invloed van de sociale omgeving. Nog een reden om je ouders de schuld te geven! Want je vrienden hebben er verder meestal niks mee te maken enzo. #echtniet

Twijfel je of jouw 'af-en-toe jointje' niet te veel wordt? Check dan hier onze aflevering over wietverslaving.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.