Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

5 Menstruatieklachten waarmee je naar de huisarts moet

  •  
12-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
124454 keer bekeken
  •  
menstruatieklachten
Eén op de drie vrouwen heeft last van heftige menstruatieklachten. Denk aan abnormaal bloedverlies of enorm veel pijn. Maar omdat menstruatie nog steeds een taboe schijnt te zijn, gaat 70 procent van die vrouwen niet naar de huisarts. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.
Slaat natuurlijk helemaal nergens op, dat taboe. En vrouwen lopen daardoor veel te lang door met al die kutklachten. Gynaecologische klachten dus. Ze vinden het lastig om over hun menstruatieproblemen te praten, volgens professor Judith Huirne van de VU. En als ze dan eindelijk naar de dokter gaan zijn de klachten vaak verergerd

Niet zo best. Want menstruatieklachten kunnen (ernstige) onderliggende oorzaken hebben. Kijk, je hoeft natuurlijk niet bij elk krampje je huisarts te bellen. Maar als je je zorgen maakt of twijfelt: bel de dokter. Blijf vooral niet te lang doorlopen met je klachten. En schaam je vooral niet, die kutzooi is dagelijkse kost voor je dokter.

Wanneer moet je sowieso naar de dokter?

1. Heftige pijn
Bijna elke vrouw kent ’t wel: die zeurende, stekende pijn in je onderbuik. Als je ongesteld bent wordt dat veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Niets om ongerust van te worden. Maar extreme pijn kan iets anders betekenen. Hevige menstruatiepijn is één van de symptomen van endometriose. Een ernstige aandoening die voor onvruchtbaarheid kan zorgen. Niet te lang met heftige pijn blijven rondlopen dus!

2. Ineens niet meer ongesteld
Heb je altijd een normale cyclus? En weet je zeker dat je niet zwanger bent of in de overgang (hoi mam!) bent? Dan is het tijd om aan de bel te trekken. Er kan van alles aan de hand zijn, bijvoorbeeld schildklierproblemen, vervroegde overgang, sterke gewichtsveranderingen of plotselinge stress. Maar dat moet je huisarts beoordelen. Niet wij, je beste vriendin of één of ander internetforum.

3. Tussentijds bloedverlies
Oftewel: een doorbraakbloeding of steeds kleine beetjes verliezen (spotting). Vaak is het onschuldig. Maar het kan ook een signaal zijn van stress, poliepen in de baarmoeder, een soa, een vaginale infectie, endometriose of baarmoederhalskanker. Bloed je regelmatig tussen je menstruaties door? Sowieso even de huisarts bellen.

4. Hevig bloeden
Ja, wat is ‘hevig’? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Maar als je om het uur je tampon moet verwisselen, meer bloed ziet dan in de gemiddelde Quentin Tarantino-film of langer bloedt dan zeven dagen moet je even de dok bellen. De dokter kan niet altijd precies vertellen wat de oorzaak is. Maar een onderzoekje is wel belangrijk om risico’s uit te sluiten. En er zijn meerdere, soms hele simpele oplossingen voor.

5. Extreme PMS-klachten
Depressief, prikkelbaar, angstig, woedeaanvallen, slapeloosheid, stemmingswisselingen en zelfs suïcidale neigingen. Oftewel: niet zomaar gewoon ‘chagrijnig’.  Zo’n drie tot zes procent van de vrouwen lijdt aan Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDS). Het extreme zusje van PMS. Beiden worden veroorzaakt door je hormonale cyclus. Het zit dus niet tussen je oren. Denk je dat jij hier last van hebt? Trek aan de bel bij je arts en houd een menstruatiedagboek bij. Geen grap. Ja, je kan erin zetten: ‘Lief dagboek, vandaag voelde mijn menstruatie alsof er een zwaardvis met een gekartelde brandende zwaardneus met orkaankracht mijn baarmoeder penetreerde.’ Maar je kan ook gewoon simpelweg je cyclus bijhouden. Zo kan je patronen herkennen en dit helpt bij het gesprek met je huisarts.

Dus. Vertrouw je iets niet? Is er ineens iets veranderd in je cyclus? Of zit het je gewoon niet lekker? Hup, naar de dokter! Je hebt echt nul redenen om je te schamen en je dokter vindt het ook niet erg als er niets aan de hand blijkt te zijn. Beter een keer teveel naar je dokter dan een keer te weinig.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor