Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

4-FMA: DE VEILIGE VARIANT VAN 4-FMP?

  •  
02-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
33456 keer bekeken
  •  
Foto. 4fma
4-FMP. In de volksmond ook wel ‘xtc-light.’ Het is de designerdrug die in 2016 massaal op festivals werd geslikt. In de media verschenen steeds meer horrorverhalen over 4-FMP en over waarom het goed is dat de drug illegaal is. Gebruikers waren afgeschrikt en als gevolg daarvan schrapten dealers het van hun lijstje. 4-FMP stierf een langzame dood. Tot vandaag. Want in het aanbod van dealers is nu 4-FMA te vinden. Dit zou ‘de veilige variant van 4-FMP’ zijn. Maar wat is hiervan waar?
Als je 4-FMA intypt op Google kom je op websites terecht waar je het gewoon online kan bestellen Het is namelijk (nog) legaal. Er wordt dan wel even bijgezet dat het voor onderzoeksdoeleinden wordt verkocht en niet voor menselijke consumptie. Maar dat wordt niet gecheckt. Ook de dealers die we hebben gesproken hebben het in hun assortiment. De drug wordt aangeprezen als vervanger van 4-FMP. Dat is niet per se omdat het een veiliger of beter alternatief is, maar meer omdat de webshops waar het verkocht wordt dan kunnen blijven verdienen zonder dat het aangepakt wordt. 4-FMA is dus makkelijk te verkrijgen, maar over de risico’s vind je weinig. 
Meer coke dan XTC
Ook is het onduidelijk wat het nou precies met je doet. Wij spraken Tessa, zij gebruikte laatst voor het eerst 4-FMA op een festival: “Ik was vroeger groot fan van 4-FMP. Ik besloot hiermee te stoppen nadat er allemaal nare verhalen rondgingen. Laatst zag ik ineens op het lijstje van m’n dealer 4-FMA staan en dacht dat ga ik bestellen. Na wat research kwam ik erachter dat dit een soort vervanger van 4-FMP zou moeten zijn met minder risico’s. Dit klonk ideaal. De effecten van 4-FMA zijn inderdaad te vergelijken met 4-FMP. Maar als ik het moet vergelijken met andere drugs gaat het gevoel voor mij wel iets meer richting coke dan richting XTC. Ik was superhelder en had ontzettend veel energie. En dat gedurende acht uur lang op een halfje. Ik had totaal geen last van een dip erna.”
Dit klinkt inderdaad ideaal, maar deze drug is mogelijk minder rooskleurig dan hierboven beschreven. Volgens Jellinek is de 4-FMP die sinds 2018 wordt getest, veel vaker 4-FMA. Dit blijkt uit veel drugstests. Ook Unity geeft dit aan gebaseerd op verhalen die ze hoorden op festivals. Volgens Jellinek is de opkomst van 4-FMA zorgwekkend. 4-FMA is namelijk twee keer zo sterk als 4-FMP. Je loopt snel het risico om teveel te nemen. Het is een nieuwe stof maar heel erg vergelijkbaar met 4-FMP. Toen het verbod op 4-FMP kwam, stond 4-FMA al klaar om als vervanger gelanceerd te worden. Waarschijnlijk kent de drug ook dezelfde risico’s. 
Proefkonijn  
En over deze risico’s van 4-FMP is niet bijster veel bekend. Daardoor ben je als het ware je eigen proefkonijn. Er zijn in het verleden redelijk wat incidenten gebeurd met 4-FMP die niet verklaard kunnen worden. Jellinek raadt het daarom af. En daarmee ook 4-FMA, omdat dit mogelijk om dezelfde risico’s gaat. Eén van de tekenen dat je even rustiger aan moet doen met het goedje is migraine-achtige hoofdpijn. Dat is hetzelfde als bij 4-FMP. En als je toch besluit 4-FMA te doen, laat het dan testen. Zo weet je wat je in handen hebt.
Delen: