Per Seconde Wijzer

Over

foto Erik Dijkstra PSW
In de kennisquiz Per Seconde Wijzer gaan twee spelers - onafhankelijk van elkaar - de strijd aan met de klok. De spelers moeten binnen 200 seconden vier vragen beantwoorden. Deze vier vragen gaan over één van de zelf gekozen categorieën, te weten; Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Wetenschap, Sport of Tegenwoordige Tijd.

Elke vraag bestaat uit negen onderdelen, waarvan de speler er per ronde steeds meer goed moet beantwoorden. Na de tweede ronde kan een speler zelf kiezen of hij of zij doorspeelt. Uiteindelijk moet de speler in de vierde ronde - ook wel superronde genoemd - alle negen onderdelen van de vraag goed beantwoorden, of eerder verdiende jokers inzetten. 
Het programma is, weliswaar met enkele onderbrekingen, een van de langstlopende kennisquizzen van de Nederlandse televisie. In oktober 1967 was de eerste aflevering te zien, destijds gepresenteerd door Berend Boudewijn. In 1989 kwam Per Seconde Wijzer met Kees Driehuis terug op de buis.
Onafhankelijk van elkaar binden spelers de strijd aan met de klok. De winnaars kunnen een fraai geldbedrag verdienen, de verliezers moeten het doen met het onvolprezen PSW-klokje...
Berend Boudewijn
Kees Driehuis