Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De bijzondere gesprekken van het afgelopen seizoen

  •  
20-12-2019
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
339 keer bekeken
  •  
Bijzondere gesprekken NJ 2019
In de laatste maanden van PAUW heeft Jeroen naast politieke, ook veel mooie en persoonlijke gesprekken gevoerd met gasten. In de Parkinsonspecial doet Ernst Daniël Smid voor het eerst een boekje open over zijn Parkinsondiagnose. Actrice Dilan Yurdakul praat openhartig over de worsteling met haar identiteit. Jonge mantelzorgers vertellen hoe intensieve zorg voor een naaste hun leven beïnvloedt. En oud-anorexiapatiënten schreeuwen om betere zorg. Hieronder een overzicht van de meest bijzondere gesprekken van het afgelopen seizoen.

Een eerbetoon aan Jules Deelder

Jules Deelder is na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd overleden. Bij PAUW brachten burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, Jan Mulder en Wilfried de Jong een eerbetoon aan de Rotterdamse dichter. Jules stond ook bekend als nachtburgemeester van de stad.

Benjamin Herman, Boris van der Lek, Candy Dulfer en Hans Dulfer brachten een muzikale ode aan Jules, die naast dichter ook bekend stond als zanger.

Joep ten Hove en Thijs Meeuwsen maken de zomer van ouderen met Alzheimer leuker

Videomakers Joep ten Hove (30) en Thijs Meeuwsen (31) reisden onder de naam ‘The Bucketboys’ de hele wereld af, maar het mooiste verhaal bleek gewoon thuis in Brabant te liggen. Het duo veranderde de naam van hun YouTube-kanaal naar ‘Frits’ en waste een zomer lang de billen van Alzheimerpatiënten. Zo kwamen ze erachter dat er ook vrolijkheid kan zijn na die vreselijke diagnose. Bij PAUW vertellen de videomakers hoe ze de zomer van ouderen met Alzheimer een stukje leuker hebben gemaakt.

Hoe is het met de werkende armen?

Er zijn 700.000 Nederlanders met problematische schulden. Cijfers die al jaren op grote media-aandacht kunnen rekenen. Zo werd in 2016 de bekroonde tv-serie Schuldig uitgezonden, en besteedden we bij PAUW aandacht aan werkende armen die schulden altijd boven het hoofd hebben hangen. 10 oktober debatteerde de kamer opnieuw over deze problemen, maar zijn er inmiddels dingen veranderd? Aan tafel Dennis van den Burg uit de serie ‘Schuldig’, die jarenlang vocht tegen een eindeloze stoet schuldeisers en deurwaarders. Hoe is het nu met hem? Martine Nijkamp en Jan Haneman zaten vorig jaar bij PAUW om over hun erbarmelijke financiële situatie te praten. Dit seizoen schoven Martine en Jan nogmaals aan. Ze werden meermaals uitgenodigd in Den Haag, maar heeft de politiek naar ze geluisterd?

Fit op je oude dag: Het geheim van Miep (84), Piet (90) en Susan (100)

Fit oud worden willen we allemaal, maar hoe doe je dat? David van Bodegom schreef er het boek 'Het geheim van de Schildpad' over. Te gast waren David Bodegom, Miep Rensink (84 jaar), Piet van Heusden (90 jaar) en Susan Hosang (100 jaar), de drie laatstgenoemde zijn topfitte ouderen. Bij PAUW het antwoord op de vraag hoe je fit oud wordt.

Alex Klaasen over zijn theatershow 'Showponies 2'

Alex Klaasen wilde nog één keer uit de kast komen, omdat hij er niet van heeft kunnen genieten toen hij achttien was. Dat doet hij in uitverkochte theaters met zijn voorstelling Showponies 2. Recensenten zijn lovend en noemen het verplichte kost voor alle middelbare scholen. Alex vertelt waarom hij juist deze voorstelling zo graag wil maken.

Raymi Sambo openhartig over coming-out en moeilijkheden in zijn jeugd

Anita Witzier gaat in De Reünie op zoek naar boeiende levensverhalen van oud-leerlingen op de plek waar het ooit allemaal begon: hun oude school. Raymi Sambo (bekend van onder andere All Stars, Het Klokhuis en SpangaS) is een van de deelnemers. Raymi vertelt openlijk over de moeilijkheden die hij vroeger als kind heeft meegemaakt, opgroeiend in Curaçao en vanaf zijn twaalfde in Nederland.

Frits Spits schreef het boek 'Alles lijkt zoals het was' over zijn overleden vrouw en het rouwproces

De vrouw van Frits Spits, Greetje, is overleden. 46 jaar lang deelden ze lief en leed. Het gemis en de leegte zijn groot, maar muziek biedt hem troost. Hij schreef er - aan de hand van muziek - een boek over: Alles lijkt zoals het was.

Afstandsmoeder en -kind over de gevolgen van gedwongen adoptie

Tussen 1956 en 1984 hebben naar schatting duizenden ongehuwde vrouwen onder druk afstand moeten doen van hun kind. Op 1 oktober opende het ministerie van Justitie en Veiligheid het meldpunt ‘Afstand en Adoptie’ als onderdeel van een groot onderzoek naar misstanden bij binnenlandse adoptie. Daar hebben zich in oktober al meer dan 150 deelnemers gemeld. Will van Sebille was een van die moeders. Zij moest als 17-jarige haar baby afstaan. Eugénie Smits van Waesberghe werd als baby afgestaan door haar moeder en psycholoog Harlinde van Osselaer werkte in ‘Moederheil', een doorgangshuis voor zwangere ongehuwde vrouwen. Zij zaten aan tafel bij PAUW en in de studio waren nog een aantal afstandsmoeders en kinderen te gast.

Mensen die zich herkennen in deze verhalen kunnen zich melden bij de rijksoverheid via: Rijksoverheid.nl/aanmeldpuntafstandenadoptie

PAUW Special: De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte wereldwijd. In Nederland lijden er ruim 50.000 mensen aan. Het is een ingewikkelde ziekte die zich kenmerkt door het uitvallen van de motoriek, waardoor mensen bijvoorbeeld heftig trillen of trager bewegen. Minder bekend zijn de vele andere symptomen zoals de depressies, obstipatie en slaapproblemen.

Parkinson is ongeneselijk en blijft vaak verborgen, omdat het ook een ziekte is met een taboe. Patiënten zijn vaak bang dat ze gelijk worden afgeschreven. Onjuist, de ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen waardoor patiënten goed kunnen functioneren.  

We praten met Rob en Henriëtte de Nijs over de schok van de diagnose en wat dit betekent voor zijn zangcarrière. Ernst Daniël Smid is voor het eerst open over zijn Parkinsondiagnose. Hij hield lange tijd zijn mond, maar vertelde bij PAUW voor het eerst zijn verhaal.   

Neuroloog professor van het RadboudUMC, Bas Bloem, vertelt wat de ziekte van Parkinson betekent, wat de symptomen zijn en hoe ze te behandelen zijn.

En Annelien Oosterbaan was pas 33 jaar toen zij de diagnose Parkinson kreeg. Hoe gaat zij met de ziekte om en kan ze nog werken?  

Lenie 't Hart over haar biografie 'Zo onafhankelijk als een zeehond'

De moeder Theresa van de Lage Landen, zeehondenmoeder of Vakbondsvrouw van de zeehonden: dat kan natuurlijk alleen gaan over Lenie ’t Hart. Deze week komt haar biografie uit, waarin het niet alleen gaat over haar strijd voor de bescherming van de zeehond. Afgelopen jaren ontstond er rondom haar een mistig verhaal; haar vertrek bij zeehondencrèche Pieterburen ging niet zonder slag of stoot. En in 2017 kwam naar buiten dat Lenie’s (inmiddels ex-)man veroordeeld bleek voor kindermisbruik. Hoe ver moet je gaan in het beschermen van de underdog? Lenie vertelde bij PAUW hoe ze hierop terugkijkt.

Mantelzorg: hoe is het om als jongere een familielid dag in dag uit te verzorgen?

Eén op de vijf scholieren groeit op met een langdurig zieke naaste en ongeveer drie procent geeft intensieve hulp. Bij PAUW spraken we drie jongeren die hun leven in het teken hebben staan van hun zieke familielid. Hoe beïnvloedt de mantelzorg hun leven?

Drie vrouwen die als kind mishandeld zijn, maken zich hard voor aanpak van kindermishandeling

Zelden geknuffeld worden, slapen op een ijskoude kamer en ouders die meer dan een corrigerende tik verkopen. Kim (35), Else (34) en Dina (21) kregen er als kind dagelijks mee te maken, al wisten ze toen niet dat het kindermishandeling heet. Nu ze jonge vrouwen zijn, openen ze de ogen van politici, hulpverleners en scholieren door hun verhaal te vertellen als ervaringsdeskundigen. Zo willen ze de aanpak van mishandeling verbeteren en hopen ze dat kinderen en jongeren met problemen thuis eerder gezien en geholpen worden door leerkrachten, jeugdhulpverleners en buurtgenoten. Per jaar hebben 119.000 kinderen te maken met kindermishandeling.

Stichting Stop Kindermishandeling – project Team Kim geeft voorlichting over kindermishandeling aan professionals, jongeren en kinderen in Nederland vanuit verhalen van ervaringsdeskundigen (jong-volwassenen) zelf. Bezoek hun website via: www.team-kim.nl

Hoe ver reikt het racisme in Nederland?

‘Kankerzwarte’, ‘kanker zwarte piet’ en ‘kankerkatoenplukker’. Die woorden kreeg de 24-jarige voetballer Mendes Moreira naar zijn hoofd geslingerd vanaf de tribune tijdens FC Den Bosch-Excelsior. Zijn tranen werden wereldnieuws, maar racistische spreekkoren, kwetsende leuzen en pijnlijke gebaren zijn, óók anno 2019, niet alleen een probleem in het Europees voetbal. We spraken hierover met Jandino Asporaat (comedian), Amma Asante (voormalig Tweede Kamerlid), Gershwin Bonevacia (stadsdichter van Amsterdam), Gerald Roethof (advocaat) en Ramone Bendt (student geneeskunde).

Dilan Yurdakul is openhartig over de worsteling met haar identiteit

Na zeven jaar Goede Tijden, Slechte Tijden verruilt Dilan Yurdakul Meerdijk voor het theater. De actrice maakt furore met haar solovoorstelling Door De Schaduw Heen. Hierin is de actrice openhartig over haar depressie en worsteling met identiteit. Bij PAUW vertelt Dilan waarom het voor haar juist nu zo belangrijk is om deze voorstelling te maken.

Klaas van Kruistum volgt in 'FC De Helden' de Bijzondere Eredivisie voor voetballers met een beperking

Voor mensen met een beperkingen lijkt sporten vaak minder vanzelfsprekend. Als eerste land ter wereld komt Nederland met een Eredivisie voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Bijna alle grote clubs spelen mee. Presentator Klaas van Kruistum volgt in het programma FC De Helden jonge voetballers die spelen bij deze Bijzondere Eredivisie. Bij PAUW schuift Klaas aan met spelers Randy en Malik.

Schreeuw om betere hulp voor anorexiapatiënten

De zorg voor anorexiapatiënten moet dringend beter. Dat staat in een advies van K-EET, een groep van kinderartsen en psychiaters die is ingesteld door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Bij PAUW waren twee meisjes te gast die anorexia hadden, samen met een moeder, kinderarts en psychiater. Zij vertelden wat er beter moet in de zorg.

S10 rapt over worstelingen met depressies en psychosen

‘De meest oorspronkelijke stem in de hedendaagse Nederlandse hiphop’, schreef De Volkskrant over Stien den Hollander, alias S10. De recensies van haar album ‘Snowsniper’ zijn lyrisch. Ze werkte samen met onder meer Kraantje Pappie, Willem (van The Opposites) en Yung Nnelg. Haar extreem persoonlijke teksten, over de onveiligheid waarin ze opgroeide, haar angsten, verblijf in de psychiatrische klinieken en hoe ze daar weer bovenop gekomen is dankzij de muziek, daarover praat ze bij PAUW. En natuurlijk treedt ze ook op.
Kijk hier de alle muzikale optredens van de afgelopen maanden!

Bekijk hier het politieke overzicht van dit seizoen PAUW!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.