Tim Hofman bijt zich in het tweede seizoen van Pak de Macht vast in de soms roestige machtssystemen en individuen met macht. Want er zijn nog altijd veel machtige mensen en invloedrijke organisaties. Het is tijd voor verantwoording, want een betere wereld begint niet bij jezelf, maar bij de machthebbers.

Dossier Shell

Shell is het grootste bedrijf van Nederland, zelfs een van de grootste bedrijven ter wereld. De oliereus zit wereldwijd aan tafel met machthebbers in alle smaken: overheden, multinationals en NGO’s. En wat Shell doet, heeft invloed. Op mens, natuur, politiek, samenleving, economie en klimaat. Kortom, Shell heeft gigantisch veel macht. De vraag is: hoe gebruikt Shell die macht? En wat zijn daarvan de consequenties? Tim Hofman legt het je haarfijn uit in de derde aflevering van Pak De Macht.

Personen in deze uitzending

Pak de macht en stuur een brief aan de koning!

Koning Willem-Alexander is, samen met het ministerie van Economische Zaken en Milieu, de enige die het predicaat 'Koninklijk' van Shell af kan nemen. Wij vinden dat Shell dit predicaat niet verdient en om de Koning zover te krijgen het kroontje van Shell af te pakken, hebben we jouw hulp nodig. Onderteken hier onze brief aan de Koning. 

Bronnen

1. Ben van Beurden
- Bloomberg, ‘Look Who’s Talking About Zero Emissions’ 

2.Klimaat en vervuiling
- Climate Accountability Institute, onderzoek naar Shells bijdrage aan de CO₂-uitstoot
De Correspondent, ‘Shell erkent al dertig jaar het gevaar van klimaatverandering (en deze film bewijst dat)’
The Guardian, ‘Revealed: the 20 firms behind a third of all carbon emissions’
Shells nieuwe strategie voor zero carbon emissions

3. Predicaat 'Koninklijk'
- Koninklijk Huis, ‘Predicaat Koninklijk’
Rechtspraak.nl (over de voorwaarden aan het predicaat ‘Koninklijk’)