Sfeerfoto van Pak De Macht
Pak De Macht
Pak De Macht

Vanaf donderdag 15 april om 21.00 uur opnpo3

In de zesdelige serie Pak De Macht kijkt Tim Hofman naar machtssystemen en mensen met macht. Wie trekken achter de schermen aan de touwtjes van de samenleving? Wie draaien aan de knoppen zonder dat jij het weet? En waarom kennen we die mensen eigenlijk niet?
Pak De Macht

Onderteken onze brief aan de Koning en pak het kroontje af van Shell!

28-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62232 keer bekeken
  •  

In de derde aflevering van Pak De Macht zie je hoe ver de macht van Shell reikt. De meeste mensen weten wel dat Shell geen kraakhelder bedrijf is, maar toch zitten ze nog steeds met wereldleiders aan tafel en maken ze elk jaar miljarden euro's winst. 


Shell heet eigenlijk Royal Dutch Shell, oftewel Koninklijke Shell. Dat zogenaamde predicaat ‘Koninklijk’ is een blijk van respect, waardering en vertrouwen van onze koning. Hij kent dit predicaat officieel alleen toe aan bedrijven die zich netjes gedragen en ‘niets doen wat hun reputatie zal schaden’


Maar Shell gedraagt zich dus helemaal niet zo netjes. Ze doen zelfs heel veel dingen die de reputatie schaden, bijvoorbeeld olierampen veroorzaken in Nigeria met dramatische gevolgen, of gas winnen in Groningen ten koste van de lokale bevolking. Om nog maar niet te spreken van Shells slechte invloed op klimaat en milieu. 


Brief aan de Koning

Omdat wij vinden dat dit geen schoonheidsprijs verdient en al helemaal geen predicaat ‘Koninklijk’ gaan we actie ondernemen! We hebben een brief aan de Koning opgesteld. Koning Willem-Alexander is, samen met het ministerie van Economische Zaken en Milieu, namelijk de enige die het predicaat van Shell af kan nemen. En om zoveel mogelijk druk te kunnen uitoefenen, hebben we jouw hulp nodig. Onderteken hieronder onze brief aan de Koning en pak de macht!  
Briefaandekoning
Deze campagne is afgelopen.

Meer over dit onderwerp