Logo Leden
Hier lees je hoe je programma's kan bijwonen, aan welke winacties je kan meedoen en waar jij als BNNVARA-lid aan bijdraagt.

93.689 handtekeningen voor ons burgerinitiatief ‘Abortus is geen Misdaad’ ingeleverd bij de Tweede Kamer

22-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3062020d-2462-4435-bc3a-989738988990

Abortus is geen misdaad. Maar hier in Nederland staat het nog altijd in het Wetboek van Strafrecht (artikel 296). Alleen onder bepaalde voorwaarden is abortus toegestaan, maar officieel is het nog steeds strafbaar. Nú is het moment om dit voorgoed te veranderen, want in de Verenigde Staten, Polen en Hongarije zien we wat er kan gebeuren met het recht op abortus als oprukkende, conservatieve politieke krachten hun kans grijpen. 

Ook in Nederland is de regelgeving kwetsbaar. Omdat abortus in het Wetboek van Strafrecht staat, is het geen onderdeel van het reguliere zorgstelsel. Wij vinden dat het hier wél onderdeel van moet zijn. Zodat het goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet. En zodat abortus onder dezelfde wet- en regelgeving valt als een behandeling door een medisch specialist in het ziekenhuis. Daarom zijn BNNVARA, Suiten en Slikken en het Humanistisch Verbond de barricades op gegaan met een burgerinitiatief. Onze boodschap aan de politiek is helder: schrap Artikel 296 en haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht! Want mensen zijn de baas over hun eigen baarmoeder en abortus is géén misdaad. 

Deze oproep bleek breed gedragen te zijn. Al snel hadden we de vereiste 40.000 handtekeningen binnen, maar de teller liep gestaag door. Zo hebben we op 22 november maar liefst 93.689 handtekeningen overhandigd aan de Commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. ZIj gaan nu toetsen of ons burgerinitiatief aan de voorwaarden voldoet. Is dit allemaal in orde, dan zal de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn of die van Justitie en Veiligheid het in handen krijgen en wordt er over ons initiatief gestemd in de Tweede Kamer.  

Kortom, de politiek is nu aan zet. We hopen hier snel meer over te horen. Het is tijd om in Nederland van abortus een goed beschermd recht te maken! 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.