Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wanneer krijg je wel of niet je geld terug?

08-01-2022

Over het terugsturen of -brengen van een product komen vaak vragen binnen bij de Belbus. Hoe zit het als je iets koopt in de (fysieke) winkel of online... Heb je dan het recht om te ruilen?

Jurist Charlotte Meindersma weet het antwoord. In een winkel heb je dat recht niet! Ruilen of een tegoedbon geven is niet meer dan service van de winkel.

Anders is het als je wat online koopt. Dan geldt dat je 14 dagen hebt om iets terug te sturen, zonder opgaaf van reden. Online kun je iets niet beoordelen, daarom hebt je het recht van retour als iets niet bevalt. De retourkosten zijn eventueel voor jouw rekening, maar dan moet de webshop dat wel online vermelden.

Wat als je product kapotgaat? Moet je dan je geld terugkrijgen? Expert Charlotte Meindersma benadrukt dat de winkel eerst de kans moet krijgen om iets (kosteloos) te repareren of vervangen. Mocht dat allemaal niet lukken? Pas dan kom je in aanmerking voor het terugkrijgen van je aankoopsom.

Lees ook: Wat moet je weten over bedenktijd?

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.