Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wanneer krijg je wel of niet je geld terug?

8 jan 2022

Over het terugsturen of -brengen van een product komen vaak vragen binnen bij de Belbus. Hoe zit het als je iets koopt in de (fysieke) winkel of online... Heb je dan het recht om te ruilen?

Jurist Charlotte Meindersma weet het antwoord. In een winkel heb je dat recht niet! Ruilen of een tegoedbon geven is niet meer dan service van de winkel.

Anders is het als je wat online koopt. Dan geldt dat je 14 dagen hebt om iets terug te sturen, zonder opgaaf van reden. Online kun je iets niet beoordelen, daarom hebt je het recht van retour als iets niet bevalt. De retourkosten zijn eventueel voor jouw rekening, maar dan moet de webshop dat wel online vermelden.

Wat als je product kapotgaat? Moet je dan je geld terugkrijgen? Expert Charlotte Meindersma benadrukt dat de winkel eerst de kans moet krijgen om iets (kosteloos) te repareren of vervangen. Mocht dat allemaal niet lukken? Pas dan kom je in aanmerking voor het terugkrijgen van je aankoopsom.

Lees ook: Wat moet je weten over bedenktijd?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Flip65
Flip6513 jan 2022 - 9:44

Schoenen besteld bij Zwaan, bij levering bleken de schoenen te klein en de kwaliteit viel ontzettend tegen. Op de site staat t retourbeleid “30 dagen 100% terug. Echter bij vraag via mail om retour adres, kreeg ik als antwoord dat men t product om wilde ruilen. Ik moest hun maat tabel hanteren en een foto van mijn voet + schoen opsturen. Nadat ik had aangegeven dat ook de kwaliteit tegen viel en nogmaals om het retour adres vroeg, kreeg ik als antwoord dat zij geen producten meer retour nemen ivm COVID-19. Ze wilden wel 10% van het betaalde bedrag terugstorten. Wat kan ik doen om de schoenen te retourneren en mijn geld terug te krijgen?

Rosita Gajadhar
Rosita Gajadhar11 jan 2022 - 14:35

Een order gedaan bij koopje.com en met ideal(Mollie) betaald.
Krijg geen bevestiging van mijn order.
Deze nog steeds niet ontvangen.

gypsyly
gypsyly9 jan 2022 - 11:16

Wat als de webwinkel je geen retouradres wil sturen ? Op facebook is een webshop met cowboy kleren genaamd cowgirls dat blijkt een chinese webshop te zijn en ondanks verschillende emails reageren ze niet en is er geen retouradres plus dat ze ondertussen al meer en meer websites oprichten onder andere namen maar met dezelfde kleding .