Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa | Uitzending | 13 november 2021

13-11-2021

In Kassa kijken we naar compensatie van het kabinet voor de gestegen energieprijzen. Is dit voldoende voor lagere inkomens in slecht geïsoleerde huizen? Verder nemen we de dure cursus van Chemo CleanUp onder de loep, waarmee pijnklachten na chemokuur worden verholpen. Kloppen de claims van het bedrijf wel? En deze week presenteert niet Amber, maar Menno Bentveld Kassa!

 

Lees hier meer over de uitzending.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties

boeg
boeg16 nov. 2021 - 10:27

Dag, ik huur van stichting Bog in Zutphen. De stichting doet helemaal niets aan betere isolatie. Aantal ramen zijn enkel glas. Er zijn weleens bewoners, via een enquête kon men zich opgeven om deel te nemen, in gesprek geweest met de stichting, nul resultaat. De huizen hebben energielabel F (!!). Er is een onafhankelijk bureau geweest om inspectie te doen, nooit meeer iets over gehoord. Omdat het geen coöperatie hoeven zij blijkbaar niet de wettelijke bepalingen na te volgen. Wat is er nog mogelijk om deze huizen beter te laten isoleren? Nog een keer zelf in gesprek heeft m.i. geen zin meer. Bewoners zijn nu, door deze nalatigheid, de dupe van hoge energiekosten en vele leven van een uitkering. Alvast bedankt voor een reactie. Groet, Gert

Wijs en grijs
Wijs en grijs14 nov. 2021 - 9:32

Als psychosociaal therapeut in de complementaire zorg was ik in het bijzonder geinteresseerd in het chemo clean up issue. De betreffende meneer zegt af en toe iets wat misschien zinnig is, maar verder maakt zijn hele verhaal, houding en verdienmodel duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een betrouwbare deskundige/autoriteit. Ik weet niet van welke vereniging hij dan wel lid is, maar dat zou ik zeker even hebben onderzocht, in plaats de vereniging waar hij geen lid van is aan het woord te laten. Meneer lijkt gedreven door zijn eigen geschiedenis (relatie met iemand die kanker had), zoiets kan heel problematisch zijn, als je niet óók deskundig bent en je trauma's verwerkt hebt. Nu nodigt KASSA als tegenspeler de vereniging tegen de kwakzalverij uit. Deze vereniging heeft het gemunt op alles wat niet in het reguliere geneeskundige spoor loopt. Wat ik over deze club weet, is dat ze meestal niet reageren als je ze uitnodigt voor een gesprek, of in mijn geval voor een proefsessie lichaamsgerichte therapie, om zelf te komen ervaren of ik nu echt aan het kwakzalven was (dat hadden ze ooit geschreven over een collega en toen meteen maar de hele methode voor eeuwig verdoemd). ​De officiële missie is: burgers en kwetbare patienten beschermen tegen uitbuiting, valse hoop, misleiding en misbruik. Dat is een mooie missie, die kan ik delen. Maar er is een verborgen missie: de VtK bestrijdt nl. álles wat kritisch is op de officiele westerse geneeskunde en daarmee gaat het op een lobbyclub lijken. De VtK doet elk succes van de complementaire zorg af als placebo en elke minder gunstige uitkomst als kwakzalverij, zo ook in de uitzending. Als we voor de grap eens op die manier naar de reguliere zorg zouden kijken, dan wordt meteen helder wat een onzin dat is. Overigens maakt bewust werken met het placebo-effect onderdeel uit van de reguliere én de alternatieve zorg! Er is de afgelopen jaren veel werk verzet door de koepelorganisaties en beroepsverenigingen voor de complementaire zorg om de opleidings- en deskundigheidscriteria aan te scherpen en binnen de eigen gelederen het kaf van het koren te scheiden. Er kan altijd iemand door de mazen schieten die niet is toegerust voor zijn taak. Voor consumenten/patiënten geldt: laat je bij voorkeur verwijzen door iemand die je persoonlijk kent en die goede ervaringen heeft en reageer nooit alleen op reclame en succesverhalen uit de koker van de hulpverlener zelf. Check eventueel de achtergrond. Voel bij het eerste contact of je goed zit. Spreek af dat je op elk moment kunt uitstappen. Een integer hulpverlener laat je niet vooraf grote bedragen betalen (volgens mij weigeren de zorgverzekeraars nu al (terecht) facturen over nog niet geleverde zorg). Kassa, u had beter als tegenpartij een integer vertegenwoordiger van de acupunctuur uitgenodigd, de reguliere tegenpool was al ruimschoots vertegenwoordigd door de oncoloog in het filmpje. Echt een gemiste kans.