Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Leraren en ambtenaren starten rechtszaak tegen pensioenfonds ABP

11 sep 2021

Vandaag hebben honderden leraren en overheidspersoneel besloten dat ze een gezamenlijke rechtszaak gaan starten tegen hun pensioenfonds ABP. Ze willen dat ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, stopt met beleggingen in fossiele brandstoffen. ABP heeft laten weten rond 2022 het eigen beleid te gaan herzien, maar lijkt niet voornemens helemaal te stoppen met beleggingen in olie- en gasbedrijven als Shell en BP. ABP belegt voor ongeveer 15 miljard euro in olie- en gasbedrijven.

Lees hier meer over dit onderwerp.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Wilson-28
Wilson-2826 sep 2021 - 15:48

Ik vond het heel jammer dat ABP niet vertegenwoordigd was in de uitzending van Kassa op 11-9-2021. Kassa heeft ook hoegenaamd niets uit de brief van het ABP aangehaald in de uitzending.
Het Jaarverslag van ABP over 2020 omvat op pag. 68-83 een hoofdstuk "Duurzaam en verantwoord beleggen 2020". Op pag. 72 is te lezen dat ABP voor het 3e jaar op rij door VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) is uitgeroepen tot het meest duurzaam beleggende pensioenfonds. Het Verslag Duurzaam en Verantwoord Beleggen 2020 is onderworpen aan een assurance-controle door een onafhankelijke accountant. Ik heb persoonlijk veel vertrouwen in het doen en laten van ABP. Ik ben niet de enige. Het Verantwoordingsorgaan (14 werkgevers-, 18 actieve deelnemers- en 14 gepensioneerde deelnemers vertegenwoordigers) kijken kritisch mee en hebben een positief oordeel over het handelen van het bestuur inzake het gevoerde beleid, de gemaakte beleidskeuzes en de naleving van goed pensioenfondsbestuur.
Ik hoop dat ABP een herkansing van Kassa krijgt om zich te presenteren en ik heb bij ABP al bepleit om een herkansing aan te grijpen (en te claimen).
Bij voorbaat dank!
Met vriendelijke groet,
Wilson-28