Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Leraren en ambtenaren starten rechtszaak tegen pensioenfonds ABP

11-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5875 keer bekeken
  •  
Vandaag hebben ruim honderd leraren en overheidspersoneel besloten dat ze een gezamenlijke rechtszaak gaan starten tegen hun pensioenfonds ABP. Ze willen dat ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, stopt met beleggingen in fossiele brandstoffen. ABP heeft laten weten rond 2022 het eigen beleid te gaan herzien, maar lijkt niet voornemens helemaal te stoppen met beleggingen in olie-, kolen- en gasbedrijven als Shell en BP. ABP belegt voor ongeveer 15 miljard euro in olie- en gasbedrijven.
De afgelopen maanden kwamen duizenden leraren en ambtenaren van gemeente en de landelijke overheid al in opstand. Tientallen overheidsorganisaties stuurden brieven naar het ABP met het verzoek te stoppen met beleggingen in fossiele energie, na onrust onder het personeel. Zo ook de gemeenten Amsterdam, Maastricht en Utrecht. Het ABP heeft ook brieven ontvangen van onderwijsinstellingen als TU Delft, de UvA en de Universiteit Utrecht, waarin de onderwijsinstellingen zich uitspreken tegen het beleggingsbeleid.

Online petitie

Inmiddels hebben bijna 20.000 mensen, vooral ABP-leden, een online petitie getekend en actiegevoerd. Zoals Amir, die werkt bij de politie. “Dagelijks werk ik aan een veiliger Nederland. Maar nu wordt met mijn geld geïnvesteerd in bedrijven die juist zorgen voor ontwrichting. We krijgen straks duizenden klimaatvluchtelingen, kijk naar alle overstromingen deze zomer,” vertelt hij.
De leraren en ambtenaren kwamen vandaag fysiek en online bij elkaar in een bijeenkomst georganiseerd door burgerbeweging Fossielvrij NL. Directeur Liset Meddens geeft aan dat het een rechtszaak wordt waarbij honderden personeelsleden die bij ABP zitten als eiser zullen optreden. “Deze zaak gaan we samen met vele ABP-deelnemers voeren", geeft ze aan. “Dit betekent dat ABP binnenkort een sommatie met onze eisen kan verwachten.”
Tekst gaat door onder de foto.
ABP

Rendement

Hoogleraar en econoom Bert Scholtens van de Universiteit Groningen heeft onderzocht wat er gebeurt met het rendement van pensioenfondsen als ze niet langer investeren in fossiele energie. Volgens hem lopen ze geen rendement mis als ze eruit stappen. “Op de lange termijn lopen ze waarschijnlijk juist meer risico als ze hierin blijven investeren. Want de verwachting is dat de vraag naar olie en gas uiteindelijk gaat afnemen.” Twee kleinere pensioenfondsen lieten recent weten te stoppen met beleggen in fossiele energie.

Reactie ABP

Pensioenfonds ABP laat weten dat ze over de hele linie de beleggingen in fossiele brandstoffen afbouwen en dat beleggingen in hernieuwbare energie toenemen. Lees de volledige reactie hier.
Bekijk hieronder een video waarin leraren en ambtenaren ABP oproepen te stoppen met beleggen in fossiele brandstoffen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

GerritvanderGun
GerritvanderGun5 nov. 2021 - 12:23

Ook ik ben semi overheids ambtenaar geweest en ook mij is een waardevast pensioen beloofd, hiervan is sinds 2005 niets van terecht gekomen sterker nog in al die jaren ben ik er op achteruit gegaan maar wel zorgt de top goed voor zich zelf met vette bonussen wegen behaalde resultaten. Als ook zij eens gekort werden op hun salaris zouden ze heel snel anders reageren ik vind dit diefstal van de inleg van mij en andere ambtenaren en diefstal is toch strafbaar of gelden dan andere regels eigenlijk zouden alle gepensioneerden de heleboel volledig plat moeten gooien misschien worden verkiezings beloften dan eens. na gekomen en niet na de uitslag vergeten

Wilson-28
Wilson-2826 sep. 2021 - 20:44

Ik begrijp niet goed waarom de burgerbeweging Fossielvrij NL een rechtszaak tegen het ABP begint. ABP belegt al heel wat jaren met inachtneming van zgn. ESG-normen en doet keurig verslag van Duurzaam en Verantwoord Beleggen en is al 3 jaar het pensioenfonds dat de lijst qua duurzaamheid van de pensioenfondsen aanvoert naar het oordeel van de VBDO. Zie bijv. het Jaarverslag ABP 2020, pag. 68-83. Het Verantwoordingsorgaan, waar vertegenwoordigers van actieve deelnemers, gepensioneerden en overheidswerkgevers in zitten, heeft positief geoordeeld over de beleidskeuzes en beleidsuitvoering van het bestuur van het ABP. Wil Fossielvrij NL dat ABP zijn aandelen Shell ineens verkoopt? Wie zou die dan wel mogen kopen? Grootschalige verkoop zou de prijs doen kelderen en een flink verlies voor het ABP betekenen. En nog langer uitblijven van indexatie van de pensioenen en wellicht korting van de pensioenen. De actievoerders zullen wel fossielvrij leven, maar een grote meerderheid van de actieve deelnemers en gepensioneerden van het ABP nog niet, omdat er nog niet op grote schaal een alternatief is voor onze gasverwarming en benzine-auto's. Wilson-28

bvdsteeg
bvdsteeg13 sep. 2021 - 9:28

Ik rij op benzine en stook op gas. Welke brandstoffen gebruiken deze leraren en ambtenaren ? De werkelijkheid is weerbarstig. Lager rendement ABP, dan ook lager pensioen van ABP. Leraren moeten les geven en niet alleen linkse politiek verspreiden.

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe13 sep. 2021 - 11:35

U maakt één grote denkfout: deze leraren en ambtenaren maken zich zorgen over het milieu en klimaat. Of ze nou links of recht zijn. Het is wel erg makkelijk om dan de 'links'-kaart te trekken. Je kunt links, rechts, troelala zijn om je in te zetten voor een betere wereld. Maakt niet uit. Minder pensioen als ABP stopt met investeringen in fossiel? Lees dit eens: https://www.rtlnieuws.nl/economie/beurs/artikel/5238304/abp-fossielvrij-olie-gas-groen-beleggen-duurzaam Als ABP daar eerder mee gestopt was was er juist méér geld in kas geweest.

rjw
rjw28 sep. 2021 - 18:38

Als jij denkt dat aan het milieu denken iets links is dan ben je niet erg snugger. Het milieu is van ons allemaal en zowel rechts als linkse mensen gaan de pijp uit als we zo doorgaan. De enige conclusie die we kunnen trekken is dat jij waarschijnlijk zo'n boomer bent die geen fuck om zijn kinderen en kleinkinderen geeft zolang jij je rechtse hobby's maar kan blijven uitvoeren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!