Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wel of geen Tozo: 'Je loopt te schreeuwen, maar wordt niet gehoord'

20 feb 2021

In Nederland zijn er meer dan 1,3 miljoen zzp’ers. Voor hen is er vanaf de eerste lockdown een tijdelijke overbruggingsregeling beschikbaar: de Tozo. Maar de maandelijkse financiële bijdrage uit het steunpakket is voor veel mensen helaas niet toereikend, waardoor veel kleine ondernemers dan ook in de problemen komen. 

 

Lees hier meer over dit onderwerp.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
PaulPluk20 feb 2021 - 20:17

Ik wil graag , al zal het ook wel weer geen zin hebben, melden dat er vanuit het kabinet prachtig geroepen word dat er steun aan ondernemers word gegeven, maar in praktijk echt bijna niets!

Hoe blij je ook bent om in Nederland te wonen, waar ze in ieder geval zeiden je als ondernemer te helpen, maar dan nu hoe het gaat!

In 1e lockdown werd er best snel een eenmalig bedrag uitbetaald als tegemoetkoming voor vaste lasten met daarnaast inkomenssteun middels tozo. Echt super, het eenmalige bedrag was niet toereikend voor alle vaste lasten maar in ieder geval keurige tegemoetkoming.

Daarna werd echter voor de inkomenssteun de partnertoets ingevoerd. Ik snap het idee daarachter, dat we niet oneindig geld hebben en dus liefst waar hardste nodig is, en niet naar daar waar nog voldoende inkomen is om in ieder geval te overleven. Maar men vergeet dan echt dat het inkomen van de ondernemer niet altijd een extra inkomen is maar samen met inkomen van degene in loondienst nodig is om lasten te betalen, boodschappen te doen en dat dat prima gaat maar dat niet van 1 inkomen alles te betalen is. Omdat je als partners boven minimum zit krijgt de ondernemer dus geen inkomenssteun meer en moet er van een vaak normaal inkomen zowel lasten van huis als van zaak betaald worden, want ook de vaste lasten tegemoetkoming is er niet meer! In 4e kwartaal 2020 moest je om voor deze vergoeding in aanmerking te komen 30% of meer omzetverlies aantonen t.o.v. 4e kwartaal 2019, maar als je dan oktober en november 2020 dus keihard gewerkt hebt om alles wat verloren ging in 2020 goed te maken dan heb je dus geen 30% omzetverlies in dat kwartaal en dus gelijk 0 steun terwijl je na een jaar met eerdere lockdown al moest interen op reserves en je lasten wel doorgaan! Je word dus voor je gevoel gestraft voor hard werken.

Maar als ondernemer vecht je door zolang het kan en dus maar verder interen op reserves die je met hard werken hebt opgebouwd en afwachten voor 1e kwartaal 2021 voor een vergoeding; want de heer Rutte roept al lang dat er zo veel mogelijk ondernemers geholpen zullen worden. Nu is de zaak al ruim 2 maanden verplicht gesloten en dus hoop je inderdaad op steun. Gisteren was het zover dat aanvraag voor vaste lasten vergoeding open ging en na diverse pogingen ( site overbelast omdat kennelijk velen hier gebruik van willen maken) eindelijk binnen gekomen. Alles keurig ingevuld en nu blijkt dat men niet kijkt naar je werkelijke vaste lasten maar naar een percentage van je omzet 1e kwartaal 2019!! Dus heb je door wat voor oorzaak ook 2 jaar geleden een minder kwartaal gedraaid dan kijkt deze regering daar toch naar en dan zegt men nu dat je vaste lasten niet boven een ondergrens zitten en je nu nog niet in aanmerking komt voor steun. Wel word de grens verlaagd van 3000 naar 1500 en mocht je de aanvraag indienen maar met melding dat dit nog niet verwerkt is in systemen en dus pas later word beoordeeld. Oftewel we hebben als overheid een regeling, die passen we aan, maar we kunnen dat niet meteen in aanvraag programma verwerken!!??

Laat ondernemers maar wachten, die hebben toch nog geen problemen!? Dit los van feit dat bedragen echt nergens over gaan. Een beetje winkelpand huur je niet meer onder de 1000 per maand, totale vaste lasten zijn natuurlijk nog stuk hoger. Maar in publiciteit maakt deze regering goede sier met veel praten over alle steunpakketten maar bij vele ondernemers komt er weinig tot niets aan steun dus! Los daarvan nog steeds voor de inkomenssteun de partnertoets waardoor ook daar niets vandaan komt. Oh wat helpen we de ondernemers!!

Ik hoop echt dat iedereen goed nadenkt straks bij de verkiezingen wat er door de verschillende politici is beloofd en niet nagekomen. Mooie woorden maar in praktijk vaak niets waard .

Met vriendelijke groet,
Paul Pluk