Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wel of geen Tozo: 'Je loopt te schreeuwen, maar wordt niet gehoord'

20 feb 2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1901 keer bekeken
In Nederland zijn er meer dan 1,3 miljoen zzp’ers. Voor deze groep eenpitters, dus kleine bedrijfjes zonder personeel, is er vanaf de eerste lockdown een tijdelijke overbruggingsregeling beschikbaar: de Tozo. Maar de maandelijkse financiële bijdrage uit het steunpakket is voor veel mensen helaas niet toereikend, waardoor veel kleine ondernemers dan ook in de problemen komen.
Dit geldt ook voor Jolanda uit Hoofddorp. Zij heeft een nagelstudio. In december vorig jaar vielen haar inkomsten voor de tweede keer in een jaartijd weg door de coronacrisis.  Tijdens de eerste lockdown kon ze aanspraak maken op de door de overheid ingestelde Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo). Deze is in het leven geroepen om zelfstandige ondernemers en zzp’ers door de coronacrisis heen te slepen. 

Kinderalimentatie

Omdat Jolanda gescheiden is, ontvangt zij een financiële bijdrage van 1050 euro per maand. Wat Jolanda niet wist, is dat de kinderalimentatie van dat bedrag wordt afgetrokken. Alle inkomsten uit haar kleine bedrijfje vielen de afgelopen maanden weg door corona. Hierdoor houdt ze maandelijks nu een bedrag van krap 700 euro over.

Brief aan gemeente

Jolanda schrijft daarom de gemeente een brief. “Met mijn nagelstudio was ik na de zomer net een beetje aan het opkrabbelen, toen ik per medio december weer moest sluiten. Precies voor mijn hoogseizoen, waarbij ik eindelijk was volgeboekt omdat mijn klanten er voor de feestdagen goed uit wilden zien. Hiermee was direct ook al mijn hoop gevaren om nog iets van dit kwartaal te maken. U zult begrijpen dat ik wederom, in het vierde kwartaal, een enorm verlies geleden heb. Gelukkig had ik nog de Tozo-regeling, waardoor ik nog enigszins tegemoet zou worden gekomen met een bedrag tussen de 2 en 3000 Euro. Dit maakt het verlies niet goed, maar dit geld is dringend nodig om enigszins het hoofd boven water te houden.” Maar in januari blijkt dat ze de derde Tozo niet met terugwerkende kracht kan aanvragen.
De gemeente geeft geen krimp en stelt: “De Tozo is gebaseerd op de bijstand uit de Participatiewet. Daarmee gelden dezelfde regels over wat wel/niet als inkomen gezien wordt als bij de bijstand. Alimentatie wordt daarmee wettelijk gezien als inkomen. De Tozo vult dan aan tot het sociaal minimum. Deze hoogte van deze bedragen zijn ook wettelijk vastgelegd."

Partnertoets

Voor 90 negentig van de schoonheidsspecialisten is de Tozo-regeling helemaal niet beschikbaar, omdat het inkomen van hun partner wordt meegeteld. ANBOS, de branchevereniging van schoonheidsspecialisten, maakt zich dan ook grote zorgen. "Ongeveer 75 procent van de schoonheidssalons hebben een bedrijf aan huis. Zij werken parttime en hebben een partner die verdiend. Bij Tozo 1 gold nog geen partnertoets, dus toen kregen veel mensen een uitkering. Maar bij Tozo 2 en 3 is er een partnertoets, waardoor ze deze bijdrage niet meer ontvangen. De schulden die gemaakt worden, zijn zowel zakelijk (verzekeringen die doorlopen, afbetaling apparatuur) als privé. Het inkomen van de mensen uit deze branche is vaak een aanvulling op het inkomen van de partner. Als dat wegvalt, dan ontstaan er dus schulden in de privésfeer. Alle reserves zijn op", aldus de branchevereniging. Linda Reurich stelt: "De schoonheidsspecialisten gaan eraan onderdoor. Ze zien hun zaak door hun vingers glijden, ze kunnen het privé niet meer aan. Er is echt sprake van acute geldnood."

Economische ongelijkheid

In september 2020 waarschuwde het CPB al voor economische ongelijkheid. Uit het rapport blijkt dat de overheid weliswaar op korte termijn de meest getroffen groepen kan ondersteunen, maar “de echte uitdaging is echter om onderliggende kwetsbaarheden aan te pakken: het verkleinen van het onderscheid tussen vast en flexibel werk.” 

Nieuwe regeling: TONK

D66 begrijpt dat heel veel ZZP’ers nu in een enorm lastige situatie zitten. De afschaffing van de partnertoets blijkt voor veel gemeenten een probleem. Daarom is deze partij voor een oplossing, namelijk een nieuwe regeling, genaamd Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Deze regeling geldt vanaf 1 maart 2021 en helpt mensen met hoge vaste lasten die niet in aanmerking komen voor de TOZO. Wat D66 betreft wordt die regeling ruimhartig door gemeenten uitgevoerd. "Als daarvoor meer geld nodig is, dan komt dat er." De regeringspartij vindt dat deze nieuwe regeling beter werkt en sneller dan het aanpassen van de TOZO. "Wij willen ZZP’ers goed én snel helpen."

Geen plafond

Voor deze regeling is 130 miljoen euro gereserveerd. Een Kamermeerderheid heeft echter bedongen om op dat bedrag geen plafond te zetten. Maar voor de oppositiepartijen is dit niet de oplossing, want zegt Gijs van Dijk van de PvdA: "De echte oplossing is het schrappen van de partnertoets. En als de TONK wel een oplossing is, dan moet er flink wat geld bij. We moeten ervoor zorgen dat er ruimhartige steun komt zonder verplichtingen, en op deze manier is deze TONK niet de redding voor deze ondernemers."

Roos Wouters is directeur van de Werkvereniging. Deze vereniging komt op voor de belangen van ZZP-ers doet een oproep aan politici om op korte termijn een garantie-inkomen voor Zelfstandigen te creëren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

avatar
JolandaVisser196120 feb 2021 - 18:44

Goedenavond
Goed verhaal over de Tozo in jullie programma. Mis alleen iets heel belangrijks. Mensen die de 1e tozo zonder partnertoets hebben ontvangen, krijgen bij hun inkomstenbelasting aangifte over 2020 een heel onaangename verassing. Er moet nu erg veel extra inkomstenbelasting betaald worden vooral ook omdat de helft van het bedrag bij het inkomen van de partner opgezet is. Het bedrag wordt volgens de bijzonder bijstand berekening gebruteerd en de meesten moeten dan nog 37% belasting betalen. Iemand die 3 maanden 1500 per maand heeft ontvangen, moet in dit geval soms tot 1500 euro extra belasting betalen. Hier hoor ik niemand over in de media. Terwijl hier toch maar blijkt dat hier sprake is van een sigaar uit eigen doos. Lijkt me erg belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteedt.

avatar
Bibiloma20 feb 2021 - 18:54

Ik ben kapper, deels aan huis, deels ambulant, ook ik heb geprobeerd aanspraak te maken op de tozo 1, maar ik maakte net niet genoeg uren, om in aanmerking te komen. In mijn mail wisseling met de wethouder, heb ik te horen gekregen, dat als ik zo weinig uren maak, ik min of meer met een hobby bezig ben. Nu ben ik pas verhuisd en dus nog bezig met een nieuwe klantenkring op te bouwen, op mijn vorige adres maakte ik veel meer uren. De 'hobby' uitleg vind ik ook nogal laagdunkend, want ik heb voor mijn 'hobby ' wel degelijk 4 jaar op school gezeten, en ondertussen zo'n 25 jaar ervaring op gedaan. Ik denk zelf dat als ik dan toch met mijn 'hobby' bezig ben, dan hoef ik toch ook geen omzetbelasting te betalen?
Even los van de tozo, moet het mij toch even van het hart dat , wanneer ik studio sport zit te kijken met mijn man , ik al de vet verdienende voetballers er keurig gekapt bij lopen, sorry hoor, maar die zijn echt niet even door hun partner geschoren!
Het is mij een doorn in het oog. Ik probeer mij aan de regels te houden ,zodat we snel van corona af zijn, en heb geen recht op tozo. Anderzijds handhaaft de overheid nauwelijks de opgelegde regels, en zijn er veel conculega's die het voor mij en de rest verpesten.

avatar
Dave lubeck21 feb 2021 - 8:55

Ik vind het onzin om al die kleine ondernemers financieel te steunen ! Onzin om bedrijfjes die net een paar jaar bestaan te helpen . Heel sneu maar dat is ook het risico van ondernemen . En of het nou gaat om een virus of een oorlog die uitbreekt etc etc . Zo is het jou eenmaal . Onzin om dan de overheid aansprakelijk te maken om het bestaan van dat soort bedrijfjes , MET BELASTINGGELD VAN ONS , te blijven ondersteunen .

3 Reacties
avatar
sjaakbeagle21 feb 2021 - 16:50

Om het even in een ander perspectief te zetten. Nadat ik WAO had (ofwel een hele dure uitkering) wilde ik ik weer werken. Na 250 sollicitaties kwam ik tot de conclusies dat ik was uitgekotst door de werkgevers. Nu 15 jaar als zelfstandige gewerkt (en in een half jaar uit de uitkering) en voor Dave Lubeck ik heb geen enkele cent gekost.

avatar
Beauty222 feb 2021 - 4:58

Met belastinggeld van ons??? Wat denk je dat ik de afgelopen 35 jaren aan belasting heb betaald aan steunzoekers? Denk eerst eens na voor je iets post!
Zelf kies ik er voor (die luxe heb ik) door geen steun te zoeken. Maar Sjaak heeft helemaal gelijk.....wordt het zo zat dat in Nederland er een IK mentaliteit heerst. Ik wens het je niet toe dat je ooit zelf steun nodig hebt, tenslotte heb jij dat niet nodig ‘van onze belastingcenten’ 😉

https://lh3.googleusercontent.com/a-/AOh14GjupmcwmG1xyMDlcZ3RbPu3VC2sTwFLKjquQToUnw=s96-c
Jolanda Energynails22 feb 2021 - 8:55

Mijn bedrijfje bestaat al meer dan 15 jaar.. en voor als je het gemist hebt.. ben ik verplicht gesloten door de overheid! Anders was er voor mij ook niets aan de hand.. ook heb ik in de afgelopen jaren genoeg werkgelegenheid gegeven aan personeel zoals oa uzelf .. dus ik denk dat u wel iets dankbaarder kan zijn naar ondernemers. En dan heb ik het nog niet eens gehad over mijn aandeel aan onze belastingcentjes.

avatar
gerardvantol21 feb 2021 - 10:35

En als je in 2020 een uitkering via de TOZO hebt gehad, krijgt je partner een jaaroverzicht waar meer als de helft van de uitkering aan hem wordt toegerekend. Dit waarschijnlijk om de belastingaangifte extra ingewikkeld te maken, zodat ze straks weer lekker kunnen beboeten vanwege vermoedelijke fraude.

avatar
Peter H21 feb 2021 - 12:17

Erg jammer voor Jolanda en vele andere ondernemers. De naam zegt het al: ondernemen. Je duikt in een gat in de markt of hebt een goed business-plan. Als dat plots niet meer gaat zou je ook de stekker er uit kunnen trekken en stoppen ( ondernemers-risico) en anders gaan ondernemen.

3 Reacties
avatar
sjaakbeagle21 feb 2021 - 16:52

Hoop dat je nooit in een uitkering komt. In Nederland is zelfstandige worden de enige manier om daaruit te komen. U heeft een vlekje...probeer het eens bij de buren :-(

avatar
Beauty222 feb 2021 - 5:00

En zo lekker kort door de bocht. Vertel je dit ook zo aan je kapper als je daar weer als eerste in de stoel zit?

https://lh3.googleusercontent.com/a-/AOh14GjupmcwmG1xyMDlcZ3RbPu3VC2sTwFLKjquQToUnw=s96-c
Jolanda Energynails22 feb 2021 - 9:04


Mag ik vragen hoeveel verschillende carrières u al achter de rug heeft? Mijn hele achtergrond is gericht op contact beroepen. Dus zo makkelijk is het niet om even te hoppen naar iets anders.

avatar
Door Dorine22 feb 2021 - 7:48

Maar ook de TONK is voor veel zelfstandigen niet beschikbaar: de partnertoeslag gooit roet in het eten.