Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoogleraar Energietechnologie: "Nu overgaan op stroom zorgt voor toename CO2-uitstoot"

07-03-2020

David Smeulders, hoogleraar Energietechnologie van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft berekend dat in de komende tien jaar met de huidige aanpak van het aardgasvrij wonen, de CO2-uitstoot juist stijgt in plaats van daalt. Dat komt doordat het merendeel van de stroom die we nu gebruiken nog niet duurzaam is opgewekt. En in het deel dat wel als ‘groen’ wordt aangemerkt zit ook biomassa. Recent maakte EenVandaag een reportage waarin werd gesteld dat daarvoor in de VS bossen worden gekapt. Smeulders adviseert al wel te starten met het isoleren van huizen, maar nog even te wachten met het stoppen met aardgas. Zijn collega Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde en Duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit en oprichter van Urgenda, denkt daar echter anders over. Volgens Rotmans zijn we al dertig jaar te laat begonnen met de transitie.

 

Lees ook:

 

In sommige gemeenten kun je subsidie krijgen om de panelen aan te schaffen. Daarnaast kan iedereen tegen een vaste lage rente geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Op www.verbeterjehuis.nl zie je voor welke regelingen jij in aanmerking komt.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.