Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fries dorpje Garijp is proeftuin voor aardgasvrij wonen

07-03-2020

Het Friese dorp Garijp wil als eerste in Nederland volledig aardgasvrij zijn. Het is 1 van de 27 wijken die als proeftuin gelden om te zien hoe de rest van Nederland aardgasvrij kan worden. Naast het dorp ligt al een zonnepark en een deel van de huishoudens is al overgestapt. Maar anderen twijfelen nog, bijvoorbeeld vanwege de kosten. De wethouder van de gemeente Tytsjeksteradiel, waar het dorp onder valt, geeft aan dat eigenaren zelf gemiddeld 10-duizend tot 15-duizend euro moeten investeren om hun woning aardgasvrij te krijgen. Het gaat om een gemiddelde met uitschieters ver omhoog voor oude boerderijen in het dorp. Hierbij is al rekening gehouden met de algemene landelijke subsidies en de extra subsidie die het dorp als proeftuin krijgt.

 

Lees ook:

 

In sommige gemeenten kun je subsidie krijgen om de panelen aan te schaffen. Daarnaast kan iedereen tegen een vaste lage rente geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Op www.verbeterjehuis.nl zie je voor welke regelingen jij in aanmerking komt.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.