Kassa

Zorgverzekering 2022: wat verandert er en waar moet je op letten?

09-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9536 keer bekeken
  •  
closeup-of-a-calculator-and-a-stethoscope-healthcare-and-expenses-concept

Nieuw jaar, nieuwe zorgverzekering! Of toch niet? De zorgpremies voor 2022 zijn bekend en je hebt nog tot en met 31 december 2021 om de huidige verzekering op te zeggen. Ook nu zijn er weer veranderingen waar jij ook rekening mee moet houden.

De vier grote zorgverzekeraars (CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis) en het merendeel van de andere zorgverzekeraars verhogen de premies voor hun basisverzekeringen. Volgend jaar kost een basisverzekering gemiddeld € 128,30. Dat is een stijging van €4 ten opzichte van dit jaar. 

Premiestijgingen

De grootste stijging voor een naturapolis komt van Besured en Promovendum, die beiden hun premies met ongeveer €11 verhogen. Ook IZA, National Academic en Umc verhogen hun premies aanzienlijk. Deze worden €8,20 duurder.

Premiedalingen

Van de premies die goedkoper worden, springen de naturapolissen van Zorg en Zekerheid en Pro Life eruit. De polis van Zorg en Zekerheid daalt met €4,30 het hardst, gevolgd door de polis van Pro Life die €3,65 goedkoper wordt.

Bekijk hier een overzicht van alle prijsveranderingen.

Zorgtoeslag stijgt

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt naar €111 per maand. Mensen met een toeslagpartner kunnen gezamenlijk maandelijks maximaal €212 ontvangen. Zorgtoeslag moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst en is inkomensafhankelijk. Wil je weten of en hoeveel zorgtoeslag je kan ontvangen? Klik dan hier

Zorgprestatiemodel

Vanaf 1 januari 2022 gaat het zogeheten ‘zorgprestatiemodel’ in. Dit betekent dat de geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg op een nieuwe manier worden bekostigd. Om de hoogte van een vergoeding te bepalen zullen zorgverzekeraars kijken naar zorgprestaties die zijn geleverd in plaats van naar behandeltrajecten. Het model gaat de diagnose-behandelcombinaties (DBC’s), diagnose-behandel-beveiligingscombinaties (DBBC’s) en zorgzwaartepaketten (ZZP) die nu worden gebruikt vervangen. Het gaat hier om DBC's bij de geestelijke gezondheidszorg. In de reguliere ziekenhuiszorg zal nog wel gebruik worden gemaakt van het DBC-systeem.

Je kunt hier meer informatie vinden over wat het zorgprestatiemodel betekent voor je eigen risico.

Waar moet je op letten?

Zorgverzekeraars kunnen elk jaar hun polisvoorwaarden veranderen. Het loont dus om aan het einde van het jaar de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Maar waar moet je op letten? Wij maakten een overzicht.

  • Benodigde zorg. Bedenk van tevoren welke zorg je nodig denkt te hebben. Kijk vervolgens wat de basisverzekering dekt en of het financieel voordelig is om je aanvullend te verzekeren.
  • Eigen risico. Verwacht je aankomend jaar weinig zorgkosten? Dan is het een optie om je verplichte eigen risico te verhogen met een vrijwillige eigen risico. Hierdoor kun je extra korting krijgen op je maandpremie, maar doe dit alleen als je een eventuele financiële tegenvaller kunt opvangen. Het verplichte eigen risico blijft overigens gelijk en is ook volgend jaar €385.
  • Soort polis. Zorgverzekeraars bieden natura- en restitutiepolissen aan. Een naturapolis houdt in dat je alleen bij gecontracteerde zorgaanbieders een volledige vergoeding krijgt. Bij restitutiepolissen mag je zelf kiezen waar je zorg wil ontvangen. Het is dus belangrijk om te controleren of je zorgverzekeraar contracten heeft met je gewenste zorgaanbieders.
  • Stap op tijd over. Je kunt uiterlijk 31 december je huidige zorgverzekering stopzetten en hebt dan tot en met 31 januari om je aan te sluiten bij de nieuwe zorgverzekeraar. Je bent dan met terugwerkende kracht, dus vanaf 1 januari, verzekerd bij je nieuwe zorgverzekeraar.

Vergelijkingssites kunnen helpen bij het maken van een juiste keuze. Je kunt zorgverzekeringen vergelijken bij onder andere Independer, Geld.nl, Consumentenbond en Zorgwijzer.

Heb jij een vraag over zorgverzekeringen of over een andere consumentenkwestie? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!

Bron: Rijksoverheid, NU, Zorgprestatiemodel

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

harmsen
harmsen14 dec. 2021 - 10:39

Het wordt allemaal vreselijk ingewikkeld. Feitelijk moet je voor alles betalen vanuit het eigen risico. Alsof het jouw keuze is om ziek te worden en zorg nodig te hebben. Te bizar voor woorden. Waar zijn we mee bezig in dit land!!!!

MMC07
MMC0713 dec. 2021 - 11:45

Goedendag Ik heb 27 september 2021 een nieuwe schouder gekregen, als een nieuwe knie, heup of Corona of COPD of nog andere aandoeningen hebt, dan krijg je uit het basis pakket fysiotherapie iets van 9 keer, of meer maar een nieuwe schouder dan krijg je niets uit het basis pakket dan kom je daar niet voor in aanmerking dat is toch raar, dan moet je zelf je eigen extra voor verzekeren of zelf per keer betalen, 1x therapie kost € 38,- en als je voor de eerste keer bij de fysiotherapie komt tellen ze het voor 2 keer dus €76,- daarna € 38,- Te gek vind ik

rduivenbooden
rduivenbooden10 dec. 2021 - 13:57

Kan ik korting krijgen als ik de kraamzorg laat vervallen?

rinuszwam
rinuszwam10 dec. 2021 - 10:30

Het is ieder jaar weer terugkerende circus ! Wat een gedoe ! dit is geen echte zorg verzekering maar een geld verzekering voor de Liberalen in dit land ! daar ligt de schuld van alle ellende met zijn asociale zorg / Tweedeling/armoede incl het schandalig bestaan van voedselbanken ! Mensonwaardig!!

2 Reacties
harrybre
harrybre10 dec. 2021 - 12:17

Eem jaarlijks circus: Ja, geheel mee eens. Doch... U HOEFT niet van zorgverzekeraar te veranderen, het is enkel een MOGELIJKHEID om te doen, net als een jaarlijkse verandering van mobiel telefoon abo, of stroom/gas leverancier enz. Verder schijnt het u totaal te ontgaan, dat die zelfbetaalde zorgpremie van 12 x ca € 130 + € 385 max eigen risico maar een FRACTIE is van de kosten. Zie ZVW op uw inkomstenstrookjes. De rest wordt bijgeschoven uit de Grote Gemeenschappelijke Pot, ook wel 's Rijks Schatkist genaamd. Voor de werkgeversheffing Zvw geldt het hoge percentage van 7% (dit was 6,70% in 2020). Voor de eigen bijdrage Zvw die uw werkgever of uitkeringsinstantie inhoudt op uw loon of uitkering, geldt het lage percentage van 5,75% (dit was 5,45% in 2020). In 2020 is 116 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn voor 17,4mln NL-ers = € 6667 pp / NL-er

Kazeman
Kazeman10 dec. 2021 - 12:53

Geheel mee eens! Ik weet nog goed hoe de PvdA werd meegesleept in de campagne van de Telegraaf tegen het regeerakkoord, om de zorgpremie geheel inkomensafhankelijk te maken. Ze hadden toen hun poot stijf moeten houden maar ze wilden zo graag regeren! Nu krijg je weer iets van hetzelfde: rekeningrijden. Let op, het anti is al begonnen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!