Kassa

Zorgprestatiemodel grote financiële gevolgen voor ggz-cliënten

03-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5432 keer bekeken
  •  
1127geld

Cliënten worden door een nieuw financieringsmodel in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) verplicht om elk jaar zelf voor hun zorg te betalen vanuit het eigen risico. De financiering is onderdeel van het Zorgprestatiemodel dat op 1 januari 2022 ingaat. Doordat facturen sneller verstuurd zullen worden, geldt het eigen risico niet alleen in het startjaar, maar in elk zorgjaar, meldt organisatie MIND.

Door de wijziging in financiering krijgen jaarlijks 98.000 mensen te maken met hogere zorglasten. MIND,  een onafhankelijke maatschappelijke organisatie dat zich inzet voor de psychische gezondheid, vindt deze drempelverhogende aanpassing niet acceptabel. Daarom vraagt de organisatie samen met de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), de landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen & psychotherapeuten (LVVP), het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de wijziging terug te draaien.

17 miljoen euro komt extra ten laste van patiënt

Door de wijziging komt er in totaal 17 miljoen euro extra ten laste van de patiënt, blijkt uit een berekening van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hierdoor vreest MIND dat er meer mensen zorg gaan uitstellen of zelfs vanwege de financiële drempel zorg zullen mijden. Het probleem doet zich vooral voor in de generalistische basis-ggz en bij relatief kortdurende trajecten (vanaf 800 minuten). 

De verscheidene organisaties die een oproep doen aan VWS verwachten grote problemen bij minder draagkrachtige mensen als studenten, jongvolwassenen en alleenstaande ouders. Ook in de langer durende ggz worden mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) getroffen die elk jaar een stuk van hun behandeling zelf moeten betalen. Juist EPA-cliënten hebben volgens de organisaties veelal lage inkomens.

Zorgprestatiemodel maakt basis-ggz minder laagdrempelig

De organisaties wijzen erop dat de oorzaak van de lastenverhoging ligt in het nieuwe Zorgprestatiemodel. Deze wordt op 1 januari 2022 ingevoerd. In de nieuwe ggz-financiering wordt uitgegaan van 'prestaties'. Hierbij worden facturen sneller verstuurd, waardoor mensen elk zorgjaar vanuit het eigen risico betalen. Daarnaast krijgen mensen die in zorg zijn te maken met een afsluiting van hun huidige zorgtraject, of DBC, én met facturering volgens de nieuwe bekostiging.

Door het twee keer moeten betalen van het eigen risico is de generalistische basis-ggz straks in feite niet meer verzekerd, terwijl deze zorg laagdrempelig moet zijn. Een ongelijke situatie met de somatische zorg waar de financiering niet gewijzigd wordt. GroenLinks heeft hier al onlangs schriftelijke vragen over gesteld aan de staatssecretaris.

Bron: MIND
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Gerda Natshja
Gerda Natshja28 aug. 2022 - 20:12

Of dat het Zorgprestatiemodel de basis-ggz minder laagdrempelig maakt ook daadwerkelijk een probleem is, valt te betwijfelen. Naar mijn mening wordt hier grotendeels onnodige zorg verleent. Want welke serieus psychisch probleem is nu opgelost met 10 behandelingen?

tenormin
tenormin17 sep. 2021 - 12:16

De kop van het artikel is dat veel ouderen zich lenen als geldezel. En dan krijgt men een ander artikel te lezen over hoge zorgkosten. Vreemde zaak.

tijger1
tijger117 sep. 2021 - 12:00

Mensen die kanker gehad hebben, of een andere ernstige ziekte, en daarvoor jaarlijks controle ondergaan, betalen ook elk jaar het eigen risico. Wat is het verschil met een patient in de GGZ?

marleenvanh
marleenvanh17 sep. 2021 - 9:24

Ja 'heel naar natuurlijk wanneer het u treft. Maar alle andere (peperdure!!!) kosten worden nog steeds wèl gewoon betaald, toch? Moeten anderen het dan maar voor u betalen? Nee, u kon/kunt er 'niets' aan doen natuurlijk dat u ziek bent. Nou, een ander zijn/haar schuld is het zeker niet!! Op het totaal wat U KOST (doen we verder zonder problemen hoor) het een schijntje, wees een heel klein beetje dankbaar en ZEUR NIET ZO!

Swillens
Swillens3 sep. 2021 - 11:55

Waarom deze groep ernstig zieken mensen,In Den haag zijn ze niet goed snik. Maar ja ze zullen toch de gelden terug moeten krijgen,en dan halen ze deze op bij ernstig zieken. Ze moeten zich schamen. Die genen die dit heeft bedacht,is niet goed snik. Moeder van zoon die zo ziek is en vader.

Frency
Frency3 sep. 2021 - 11:02

Als je diabetes hebt moet je ook eerst het eigen risico betalen. Hetzelfde geldt voor de medicatie voorgeschreven vanuit het Ggz

2 Reacties
kaatjev
kaatjev3 sep. 2021 - 15:26

Als ik het goed begrijp gaat het deze mensen om 2 maal een eigen risico van 385,=

tijger1
tijger117 sep. 2021 - 15:44

Nee, daar gaat het niet om. Het gaat dan over een volgend jaar. Net als met alle andere ellendige aandoeningen,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!