Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgprestatiemodel grote financiële gevolgen voor ggz-cliënten

03-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5892 keer bekeken
  •  
1127geld

Cliënten worden door een nieuw financieringsmodel in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) verplicht om elk jaar zelf voor hun zorg te betalen vanuit het eigen risico. De financiering is onderdeel van het Zorgprestatiemodel dat op 1 januari 2022 ingaat. Doordat facturen sneller verstuurd zullen worden, geldt het eigen risico niet alleen in het startjaar, maar in elk zorgjaar, meldt organisatie MIND.

Door de wijziging in financiering krijgen jaarlijks 98.000 mensen te maken met hogere zorglasten. MIND,  een onafhankelijke maatschappelijke organisatie dat zich inzet voor de psychische gezondheid, vindt deze drempelverhogende aanpassing niet acceptabel. Daarom vraagt de organisatie samen met de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), de landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen & psychotherapeuten (LVVP), het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de wijziging terug te draaien.

17 miljoen euro komt extra ten laste van patiënt

Door de wijziging komt er in totaal 17 miljoen euro extra ten laste van de patiënt, blijkt uit een berekening van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hierdoor vreest MIND dat er meer mensen zorg gaan uitstellen of zelfs vanwege de financiële drempel zorg zullen mijden. Het probleem doet zich vooral voor in de generalistische basis-ggz en bij relatief kortdurende trajecten (vanaf 800 minuten). 

De verscheidene organisaties die een oproep doen aan VWS verwachten grote problemen bij minder draagkrachtige mensen als studenten, jongvolwassenen en alleenstaande ouders. Ook in de langer durende ggz worden mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) getroffen die elk jaar een stuk van hun behandeling zelf moeten betalen. Juist EPA-cliënten hebben volgens de organisaties veelal lage inkomens.

Zorgprestatiemodel maakt basis-ggz minder laagdrempelig

De organisaties wijzen erop dat de oorzaak van de lastenverhoging ligt in het nieuwe Zorgprestatiemodel. Deze wordt op 1 januari 2022 ingevoerd. In de nieuwe ggz-financiering wordt uitgegaan van 'prestaties'. Hierbij worden facturen sneller verstuurd, waardoor mensen elk zorgjaar vanuit het eigen risico betalen. Daarnaast krijgen mensen die in zorg zijn te maken met een afsluiting van hun huidige zorgtraject, of DBC, én met facturering volgens de nieuwe bekostiging.

Door het twee keer moeten betalen van het eigen risico is de generalistische basis-ggz straks in feite niet meer verzekerd, terwijl deze zorg laagdrempelig moet zijn. Een ongelijke situatie met de somatische zorg waar de financiering niet gewijzigd wordt. GroenLinks heeft hier al onlangs schriftelijke vragen over gesteld aan de staatssecretaris.

Bron: MIND
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!