Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgministers gaan in gesprek over hoge prijzen medicijnen

04-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pillen geld 930x520
Europese zorgministers gaan in december in Lissabon met de bazen van grote farmaceutische bedrijven om de tafel over de hoge prijzen van sommige medicijnen. Dat hebben minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en haar Portugese ambtgenoot Adalberto Campos Fernandes afgesproken.
Hoge kosten kankermedicijnen
De gesprekken met de farmaceutische bedrijven zijn een initiatief van Schippers. Aanleiding is het maatschappelijke en politieke debat over de hoge kosten van veelbelovende nieuwe geneesmiddelen, vooral dure kankermedicijnen. Een eerste bijeenkomst was in mei, tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap.
'Met elkaar praten is belangrijk'
,,Om in het belang van de patiënt daadwerkelijk resultaat te boeken, is het belangrijk dat we als Europese overheden en geneesmiddelenfabrikanten meer mét elkaar praten dan over elkaar'', aldus Schippers. In Portugal zullen ook patiënten vertegenwoordigd zijn.
EU-Gezondheidsraad
Schippers was maandag in de Slowaakse hoofdstad Bratislava waar de informele EU-Gezondheidsraad werd gehouden.
Landen zijn op zichzelf vaak te klein om met de internationaal opererende farmaceuten te kunnen onderhandelen. Schippers werkt aan een Europees blok waardoor de onderhandelingspositie wordt versterkt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

ddr
ddr6 okt. 2016 - 8:00

Is de minister op zoek naar een leuk baantje bij de geneesmiddelen fabrikanten? 

snuffelbaard
snuffelbaard5 okt. 2016 - 19:03

Breng de geldstromen duidelijk in beeld en hef nu eindelijk eens belasting in het land waar het geld wordt verdiend? En laat bedrijven en particulieren minimaal zeg 25% belasting betalen, waar ook ter wereld. Landen, bedrijven  & personen die niet meewerken boycotten en uitsluiten..

efsix
efsix5 okt. 2016 - 16:38

De ministers kunnen beter met elkaar in gesprek gaan om het patentsysteem af te schaffen, nu wordt een oude pil in een nieuw doosje gestopt met een nieuw patent, kassa. Niets beter dan het oorspronkelijke, wel heel veel duurder.het onderzoek wordt gedaan op universiteiten, door de belastingbetaler betaalt, en opgekocht door de farmaceut. Als je zo ver bent mag je het duur terug kopen.

j85hekke
j85hekke5 okt. 2016 - 15:38

Die zorgministers gaan in gesprek om alles nog veel duurder te maken ipv goedkoper. Ze blaten al zo lang dat alles goedkoper wordt maar ik merk er niks van!

nomennescio
nomennescio5 okt. 2016 - 14:30

Laten de zorgministers maar in gesprek gaan over de hoge eigen bijdrages en premies! ☹️️☹️️

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!