Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgen over kosten en kwaliteit PCR-testen voor vakantie

25-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
448 keer bekeken
  •  
pcr-test 1127

Voorlopig kunnen reizigers in Nederland alleen een commerciële PRC-test doen als ze op vakantie willen. Deze test wordt soms door zakenlui aangeboden voor hoge prijzen, schrijft De Telegraaf. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is de kwaliteit van dit soort testen "over het algemeen voldoende tot goed". Experts maken zich overigens wel zorgen.

De PRC-testen worden - zo blijkt uit een rondgang - aangeboden door onder anderen vuurwerkhandelaren, poffertjesbakkers, glaszetters en horecaondernemers. Een gemiddeld huishouden zou al snel een kwart van hun vakantiebudget kwijt zijn aan de testen. Bij sommige aanbieders is een gezin met drie kinderen in totaal 750 euro kwijt. Niet-commerciële PCR-testen zijn er voorlopig nog niet. "Het reizen naar het buitenland is een vrijwillige keuze, daarom is het nu niet mogelijk om bij de GGD’en een ’Covid-vrij’ verklaring te krijgen", legt een GGD-woordvoerder uit.

Twijfels over volgen regels en bekwaamheid testpersoneel

Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie bij het UMCG, is kritisch op de commerciële testpartijen. Volgens hem zijn dit soort testen in Frankrijk voor iedereen gratis, maar betaal je er in Nederland makkelijk 150 euro voor en in het Vereniging Koninkrijk 200 pond (ruim 230 euro). "Ik heb grote bedenkingen of alle commerciële clubs de regels wel volgen. Iedereen kan zo’n bedrijf beginnen", aldus Niesters. Daarnaast twijfelt de hoogleraar of het testpersoneel wel bekwaam genoeg is. "Er moet een arts eindverantwoordelijk zijn, maar wie garandeert dat die arts daadwerkelijk betrokken is bij het dagelijkse proces?", zegt hij.

Het Utrechtse HudsonLab werd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gebouwd om op grote schaal PCR-testen uit te voeren. Directeur Marty de Graaf geeft aan dat het bij andere bedrijven vaak om nieuwe bedrijven gaat zonder ervaring. "Waar zijn we in Nederland eigenlijk mee bezig?", aldus De Graaf.

Volgens IGJ geen sprake van misstanden PCR-testen

De IGJ ontkent dat er sprake is van misstanden. "Mensen kunnen zich bij ons melden als ze risico’s zien voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Als het nodig is, handhaven we natuurlijk. Op basis van signalen. En eigenlijk gaat het over het algemeen goed", stelt een woordvoerster.

Een bedrijf uit Almere moest wel vorige maand op last van de inspectie alle activiteiten die te maken hebben met coronatesten staken. Verder moest er in februari een PCR-laboratorium sluiten vanwege risico's voor de kwaliteit en veiligheid van de testen.
Bron: De Telegraaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!