Kassa

Zorgen om kinderen die geld doneren aan TikTokkers

03-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
335 keer bekeken
  •  
TikTok groot

Experts maken zich zorgen over kinderen die geld doneren aan TikTokkers, schrijft NOS Stories. Op TikTok worden ‘battles’ georganiseerd, waarbij kijkers ‘gifts’ kunnen sturen. Die gifts worden betaald met echt geld.  De bedragen lopen soms op tot duizenden euro’s. De donaties zijn vaak afkomstig van kinderen.

Hoewel het verboden is voor minderjarigen om aan dit soort spellen mee te doen, kunnen zij heel eenvoudig met een vervalste geboortedatum toch een account maken. Stuur je een donatie, dan wordt vaak je naam genoemd. Om deze 'shout outs' is het vaak te doen.

Jongeren die NOS Stories sprak, zeggen zich daardoor even 'gehoord' te voelen. Toch hebben ze vaak spijt na een gift en voelen zich vaak gemanipuleerd.

In Nederland worden wekelijks miljoenen gifts gestuurd. De partij die hier het meest aan verdiend is TikTok zelf. Zij ontvangen zeker 70 procent van alle donaties.

‘Modern bedelen’

Remy Springer, die ooit ook aan de TikTok-battles deed, noemt het ‘modern bedelen’. Hij stopte toen hij erachter kwam een donatie van 230 euro te hebben ontvangen van een 14 jarige. "Toen dacht ik: waar ben ik nou mee bezig? Het is gewoon geld schooien van kinderen, die vaak niet eens weten wat de waarde van geld is."

Geen officiële reactie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat TikTok een "grote verantwoordelijkheid heeft om online misleiding te voorkomen." Maar officieel reageren op de kwestie wilt TikTok niet. Ze wijzen alleen op de regels dat minderjarigen niet mogen meedoen hieraan.

Geld voor gamehelden

Dat kinderen via online kanalen geld doneren is niet nieuw. Kassa liet in maart 2019 al zien dat minderjarigen via gamekanalen als YouTube en Twitch geld geven aan gamers, voor het krijgen van een 'shout out.'

Bron: NOS Stories / Kassa

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!