Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zomer in Zuid-Europa: wat is mogelijk?

23 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Waar veel Nederlanders in de huidige coronacrisis een ‘vakantie in eigen land’ proberen te plannen, zijn er ook veel mensen die nog steeds hoop hebben dat een zomer in een warm, Zuid-Europees land tot de mogelijkheden behoort. En een aantal van deze landen lijkt hun grenzen te gaan openen: maar hoe komt zo’n vakantie er dan uit te zien?

Code oranje

Premier Mark Rutte liet afgelopen dinsdag (19 mei, red.) tijdens de persconferentie weten dat het kabinet binnenkort met een advies komt met betrekking tot vakanties in het buitenland. Momenteel is dit niet mogelijk, aangezien je alleen voor noodzakelijke reizen de grens over kunt. Code oranje dus.
Rutte: “We zijn aan het kijken naar de vakantieperiode, daar hebben we nog geen volledig antwoord op. Er zijn verschillen in het beleid van Europese landen. Wij moeten inschatten wat de besmettingsrisico’s zijn in die landen.”

Zuid-Europa

De Italiaanse regering heeft aangekondigd op 3 juni de landsgrenzen weer open te stellen. En Griekenland zou vanaf 15 juni weer open moeten gaan voor toeristen. Nederlanders zijn dan echter nog niet welkom, de grens gaat wel open voor onder meer Duitsers, Denen, Oostenrijkers en Noren.
Ook Spanje – waar jaarlijks miljoenen Nederlanders naartoe trekken voor een welverdiende vakantie – wil vanaf eind juni buitenlandse toeristen weer welkom heten.
In de uitzending van Kassa vertelt correspondent Angelo van Schaik tijdens een verbinding over de situatie in zijn standplaats Rome en het land Italië als geheel. In de studio licht correspondente Carlijn Teeven – die normaal gesproken in Barcelona woont – de plannen van Spanje verder toe. Ook geven zij een inschatting van hoe een eventuele vakantie naar ‘hun’ land er voor Nederlandse toeristen uit komt te zien.

Lokale regelgeving

Ook de ANWB heeft goede hoop dat bepaalde grenzen weer open zullen gaan, maar zegt ook dat mensen zich wel moeten realiseren dat hun vakantie in het buitenland er anders uit gaat zien dan voorgaande jaren.
Of het überhaupt mogelijk is om een land binnen te komen, kun je bekijken op hun Reiswijzer Europa. Op deze pagina is van twintig populaire vakantiebestemmingen in Europa meer informatie te vinden over de toegankelijkheid, maar ook over de regelgeving die er is omtrent corona. Als je ter plekke bent, gelden immers de lokale regels en is het oppassen dat je geen boete krijgt als je onbewust een regel overtreedt.
Ook op de website van Buitenlandse Zaken is per land veel informatie te vinden. Je vindt er actuele reisadviezen en de meest gestelde vragen worden beantwoord.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

marleenvanh
marleenvanh24 mei 2020 - 12:42

Wanneer we echt in eigen land moeten blijven dan blijven mijn man, onze hond en ik gewoon thuis. Moet er namelijk niet aan denken om samen met gezinnen met gillende kinderen op een of andere camping of in een hotel te moeten zitten. HORROR! Hebben nog steeds de hoop niet opgegeven dat we in de tweede helft van juni toch weer gewoon naar ons eigen huisje in Frankrijk zullen kunnen rijden. Lekker rustig in de Périgord vert (direct aan de rivier l'Isle), hebben we die Taxe d'habitation en Taxe foncière toch niet voor niks betaald voor dit HELE jaar.... En voor 'de jaloersen' die ons nu exhorbitant rijk vinden: Wij hebben in Nederland zowel als in Frankrijk een klein huisje beiden in een deel van het land waar huizen niet zo duur zijn (of in elk geval niet duur waren toen wij ze, best lang geleden, kochten). Samen kosten ze nu niet meer dan een, niet te groot, rijtjeshuis in (bijvoorbeeld) Almere.