Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zomer in Zuid-Europa: wat is mogelijk?

23 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Waar veel Nederlanders in de huidige coronacrisis een ‘vakantie in eigen land’ proberen te plannen, zijn er ook veel mensen die nog steeds hoop hebben dat een zomer in een warm, Zuid-Europees land tot de mogelijkheden behoort. En een aantal van deze landen lijkt hun grenzen te gaan openen: maar hoe komt zo’n vakantie er dan uit te zien?

Code oranje

Premier Mark Rutte liet afgelopen dinsdag (19 mei, red.) tijdens de persconferentie weten dat het kabinet binnenkort met een advies komt met betrekking tot vakanties in het buitenland. Momenteel is dit niet mogelijk, aangezien je alleen voor noodzakelijke reizen de grens over kunt. Code oranje dus.
Rutte: “We zijn aan het kijken naar de vakantieperiode, daar hebben we nog geen volledig antwoord op. Er zijn verschillen in het beleid van Europese landen. Wij moeten inschatten wat de besmettingsrisico’s zijn in die landen.”

Zuid-Europa

De Italiaanse regering heeft aangekondigd op 3 juni de landsgrenzen weer open te stellen. En Griekenland zou vanaf 15 juni weer open moeten gaan voor toeristen. Nederlanders zijn dan echter nog niet welkom, de grens gaat wel open voor onder meer Duitsers, Denen, Oostenrijkers en Noren.
Ook Spanje – waar jaarlijks miljoenen Nederlanders naartoe trekken voor een welverdiende vakantie – wil vanaf eind juni buitenlandse toeristen weer welkom heten.
In de uitzending van Kassa vertelt correspondent Angelo van Schaik tijdens een verbinding over de situatie in zijn standplaats Rome en het land Italië als geheel. In de studio licht correspondente Carlijn Teeven – die normaal gesproken in Barcelona woont – de plannen van Spanje verder toe. Ook geven zij een inschatting van hoe een eventuele vakantie naar ‘hun’ land er voor Nederlandse toeristen uit komt te zien.

Lokale regelgeving

Ook de ANWB heeft goede hoop dat bepaalde grenzen weer open zullen gaan, maar zegt ook dat mensen zich wel moeten realiseren dat hun vakantie in het buitenland er anders uit gaat zien dan voorgaande jaren.
Of het überhaupt mogelijk is om een land binnen te komen, kun je bekijken op hun Reiswijzer Europa. Op deze pagina is van twintig populaire vakantiebestemmingen in Europa meer informatie te vinden over de toegankelijkheid, maar ook over de regelgeving die er is omtrent corona. Als je ter plekke bent, gelden immers de lokale regels en is het oppassen dat je geen boete krijgt als je onbewust een regel overtreedt.
Ook op de website van Buitenlandse Zaken is per land veel informatie te vinden. Je vindt er actuele reisadviezen en de meest gestelde vragen worden beantwoord.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!