Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zo voorkom je dat je webcam wordt gehackt

22-10-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5945 keer bekeken
  •  
webcam chat zoom meeting laptop chat 1127

De webcam maakt overuren om er maar voor te zorgen dat vergadertijgers of je familie en vrienden jou in beeld kunnen zien. Door corona heeft het gebruik van programma’s als Skype, Hangouts, Zoom of Teams een grote vlucht genomen Maar, hackers kijken graag met je mee. Hoe zorg je voor veilig gebruik van je webcam?

Kwaadwillenden kunnen gelukkig niet zomaar even je webcam overnemen. Toch worden computers met regelmatig gekaapt. Hoe voorkom je dat hackers van buitenaf je webcam overnemen? Hier moet je op letten.

‘Camfecting’ door middel van phishing en spoofing 

Wat hackers proberen is om jou in een phishingmail of nep-sms te laten trappen. In nepmails of -sms’jes doen cybercriminelen zich bijvoorbeeld voor als bank, overheidsinstantie of liefdadigheidsinstelling. Je kent dat soort berichten vast wel of bekijk hier recente voorbeelden in ons Dossier phishing

Door zo’n bekende afzender te kiezen, creëren hackers de illusie van authenticiteit en autoriteit. De toon in de nepberichten is vaak dwingend: van de ontvanger wordt onmiddellijke actie vereist! Als je vervolgens doorgaat met het openen van links of downloaden van bestanden die als bijlage zijn bijgevoegd, wordt zogeheten malware op je computer gezet. Dat is het begin van de ellende.

Ook via dubieuze (porno)sites kun je door op links te klikken onbedoeld dit soort malware geïnstalleerd krijgen. En een derde methode die wordt gebruikt is ‘spoofing’. Uit het niets word je gebeld door een vaak Engelse sprekend persoon die zogenaamd belt namens bijvoorbeeld Microsoft. Je krijgt vervolgens allerlei instructies om ervoor te zorgen dat je iets downloadt en installeert. Trap hier ook niet in, want dat is malware bedoeld om je webcam of computer over te nemen.

Die malware is eigenlijk software voor extern beheer van de webcam, ook wel RAT (Remote Access Trojan, of Remote Access Tool) genoemd. Een verzamelnaam voor deze hackmethode is dan ook ‘camfecting’, omdat je computer is geïnfecteerd met kwaadaardige software die je camera kan overnemen.

Wat kunnen de criminelen?

Als de malware op je laptop of pc staat en je slachtoffer bent van camfecting, kan de hacker controle krijgen over je camera. In eerste instantie merk je hier zelf helemaal niets van. Als de webcam eenmaal is overgenomen hebben de kwaadwillenden diverse opties: op je kantoor kan tal van bedrijfsgevoelige info worden opgepikt. Bij je thuis kan er mee worden gegluurd met je dagelijks leven, zelfs tot in je slaapkamer aan toe. Met de opgedane kennis of gemaakte beelden kan iemand worden afgeperst. BN'ers kunnen hier over meepraten. Of de hacker weet wanneer je niet thuis bent zodat die bij je kan inbreken. 

Hoe kun je camfecting voorkomen?

Een simpele manier om meekijken te voorkomen is het afdekken van de webcam. Op veel moderne laptops kan dit met een schuifje, maar afplakken kan natuurlijk ook. Ook zijn er webcamcovers op de markt die je kunt aanschaffen voor dit doel. Het is sowieso verstandig om de camera af te dekken, uit voorzorg, als je je camera niet gebruikt. Je laptop dichtklappen als je even wat anders doet, kan ook. Apple-gebruikers moeten overigens oppassen met afplakken. Als de plakker dikker is dan 0,1 millimeter, kan een MacBook beschadigd raken.

Gebruik je een externe webcam die je aansluit op je laptop of pc? Verwijder deze dan zodra je de camera niet nodig hebt.

Controleer op je laptop of pc welke apps toestemming hebben om toegang te krijgen tot je camera. Selecteer alleen apps die echt toegang tot de camera nodig hebben, bijvoorbeeld Microsoft Teams voor werkvergaderingen.

Zet je firewall altijd aan op je computer. Deze helpt je te beschermen tegen extern verkeer dat ongeautoriseerd toegang tot je computer probeert te krijgen. Ga je op vakantie? Hier lees je hoe dan het veiligst kunt internetten.

Naast de firewall is antivirussoftware ook een onmisbare verdedigingslinie. Deze controleert je laptop of pc op schadelijke malware en virussen. Houd deze software up-to-date, want hackers maken constant nieuwe malware. Vergeet niet minstens een keer per week je antivirus een scan te laten doen van je computer.

Houd ook de software van het besturingsprogramma van je computer up-to-date door updates altijd te installeren. Raakt je software verouderd, dan kunnen hackers misbruik maken van kwetsbaarheden die nog niet zijn verholpen met een update. 

En, zoals aan het begin uitgelegd: phishing en spoofing zijn beproefde methoden van online criminelen om toegang tot je computer of gegevens te krijgen. Klik in verdachte mails of sms’jes niet op links en open geen bijlagen. Belt (zogenaamd) de helpdesk van Microsoft jou op? Installeer dan niks op je computer, hang op.

Heb jij een vraag over online veiligheid? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.

Bronnen: AVG.com, Computertotaal, Veiliginternetten, Want

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!