Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zo veel soorten kaas, maar welke moet je hebben?

17-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
6064 keer bekeken
  •  
Kaas 1127

Als je aan Nederland denkt, dan denken veel mensen al gauw aan kaas. Maar wanneer je rondloopt in de supermarkt of bij de kaasboer, dan kom je vaak een heel breed assortiment tegen. Wat zijn nou de verschillen tussen al die kazen? Wij leggen het uit!

Jong, belegen, oud, schimmel; het zijn slechts een aantal termen die je tegenkomt als je zoekt naar dat ene perfecte kaasje voor bij de borrel of je gerecht. Elk van die soorten kazen smaakt weer anders en de één is meer geschikt voor de kaassaus of fondue dan de andere. Het is dan handig om een aantal handvatten te hebben om je te helpen kiezen. 

Smaken verschillen

Kazen worden van verschillende soorten grondstoffen gemaakt. De bekendere kazen zijn koemelkkaas, geitenkaas en schapenkaas. Tegenwoordig wordt ook het aanbod van vegan kaas steeds groter. Iedere soort melk (of plantaardige grondstof in het geval van vegan kaas) geeft een unieke basissmaak. De manier van maken en de leeftijd van de kaas heeft daar vervolgens weer een groot effect op. Er zijn ontzettend veel kazen, die allemaal een eigen smaak hebben door de grondstof, de manier van maken en de leeftijd ervan. Naast de bekende melksoorten, kun je bijvoorbeeld zelfs het melk van een jak of buffel gebruiken voor kaas.

Koemelkkaas

Doorgaans wordt koemelkkaas beschreven als een milde en romige smaak, die ‘pittig’ wordt naarmate de kaas ouder is. Een heel jonge koemelkkaas heeft daarom vaak een subtiele boterachtige smaak, terwijl de oude kaas vaak een intensere smaak heeft. 

Geitenkaas en schapenkaas

Geitenkaas wordt daarentegen juist beschreven als nootachtig. Volgens geitenboerderij De Mekkerstee beschrijven experts de smaak als nootachtig en zoet.

Schapenkaas is relatief wat minder bekend. Toch zul je waarschijnlijk vaker schapenkaas hebben gegeten dan je denkt. Feta is het bekendste voorbeeld, samen met de Franse Roquefort en Spaanse Manchego. 

Veganistische kaas

Tegenwoordig is er ook een breed aanbod van vegan kaas. Zoals de naam al zegt wordt dat niet van een dierlijk product gemaakt. Veganistische kaas kan op tal van verschillende manieren worden gemaakt, maar meestal worden cashewnoten of kokosolie als basis gebruikt. Afhankelijk van de samenstelling zal de smaak dan ook verschillen.

Schimmelkazen

Verder zijn er ook diverse schimmelkazen beschikbaar. De schimmel in het kaasje is niet schadelijk. Sterker nog: volgens Landelijke Gilden houdt het de ongewenste schimmels juist buiten! Toch creëert de schimmel een uitgesproken smaak en geur. De meer bekendere schimmelkazen zijn brie, camembert en blauwaderkaas. De schimmels geven een heel specifieke smaak en geur, je moet er van houden. 

De gezondheidseffecten van kaas

Volgens het Voedingscentrum zijn de gezondheidseffecten van kaas te vergelijken met melk en melkproducten. Kaas bevat vitamine- A , B2 en B12. Ook bevat het mineralen zoals calcium, selenium, fosfor, magnesium en zink. Daarnaast bevat het eiwitten en vet. De hoeveelheid vet wordt beïnvloed door de rijping. Globaal geldt: hoe ouder de kaas, des te minder vocht en des te meer vet. 48+ kaas bevat dus meer vet dan 20+ kaas. Verder benoemt het Voedingscentrum dat verreweg de meeste kaas in Nederland is gemaakt van gepasteuriseerde (verhitte) melk. In kaas dat is gemaakt van rauwe melk kunnen namelijk bacteriën zoals salmonella en listeria voorkomen.

Het ‘ideale kaasplankje’

Wil je een kaasplankje serveren? Dan zijn er wat handvatten om tot de ‘ideale samenstelling’ te komen. Volgens Kaas.nl bestaat de ideale kaasplank uit zo’n vier tot vijf soorten kaas en kun je het beste 100 tot 150 gram kaas per persoon rekenen. Daarbij is het advies om kazen te kiezen die allemaal een beetje verschillend zijn in smaak en textuur.

Verder wordt de tip gegeven om iets erbij te serveren dat de smaak wat neutraliseert. Een stokbroodje of wat roggebrood is daar dus ideaal voor. Zo voorkom je dat je de smaak van een subtiel kaasje minder proeft nadat je een pittige kaas hebt gegeten.

Kaasboer is de expert

Kortom, wil jij zeker weten dat je de perfecte kaas hebt voor de borrel, de saus of voor een avondje op de bank? Vraag het de kaasboer. Die weet precies welke soort kaas het beste past bij de wens van jou of jouw gasten. 

Eerste Kerstdag in Kassa

Wil je meer weten over kaas in combinatie met fondue? Kijk dan zaterdag de uitzending van Kassa! Daarin komt de kant-en-klare kaasfondue-test aan bod. Welke kaasfondue smaakt het lekkerst?

Bron: Voedingscentrum, Kaas.nl, Culy, De Mekkerstee, Landelijke Gilden

Heb jij een vraag over kaas of een ander consumentenonderwerp? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! 

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan via de reacties hieronder.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!