Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zaterdag in Kassa: Kan gezellig rond de open haard zitten nog wel?

24-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2238 keer bekeken
  •  
studio uitzending Kassa

Op zaterdag 25 december in Kassa aandacht voor mensen met een beperking die niet kunnen sporten. omdat een speciale prothese niet wordt vergoed. En gezellig rond het haardvuur zitten, kan dat nog? Gemeenten geven steeds vaker subsidie voor het laten verwijderen van de open haard. De Belbus rukt uit voor Leo en Marion. Zij deden geen coronatest maar kregen wél een uitslag. En we presenteren Kassa's kaasfondue-test.

Kan gezellig rond de haard nog wel?

Er is weinig gezelliger dan een knisperend houtvuurtje, maar goed voor het milieu is zo’n houtkachel of open haard helaas niet. Steeds meer gemeenten adviseren daarom om zo min mogelijk te stoken of geven zelfs subsidie om het vuurtje definitief te doven. Kunnen we nog wel gezellig rondom de haard zitten deze Kerst? 

Sportprothese maar zelden vergoed

Gezonder eten, meer ontspanning en meer bewegen. Vooral in coronatijd wordt hier door de overheid en artsen op gehamerd. Voor mensen met een beperking is dit niet vanzelfsprekend. Als je een been mist dan vergoedt de verzekeraar (of vanuit de basisverzekering) een reguliere prothese, maar die is niet geschikt om te sporten. En een tweede sportprothese? Die wordt bijna nooit vergoed. 

Belbus: uitslag zonder coronatest

Leo en Marion krijgen een rekening van een coronatest die ze nooit hebben gedaan. Hoewel ze kunnen aantonen dat de test is geannuleerd, houdt The Corona Lab vol dat ze er wel zijn geweest. Sterker nog, ze krijgen zelfs de uitslag: negatief. De Belbus duikt in het raadsel.

Kassa's kaasfondue-test

De donkere dagen rond Kerst is de beste tijd om gezellig te kaasfonduen. Er zijn verschillende kant-en-klare kaasfondues te koop, maar hoe smaken die? Tijd voor een Kassa test!

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat tijdens de uitzending gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren. Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!

Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan. En heb je een consumentenvraag? Stel 'm dan op ons forum Vraag & Beantwoord.

Kassa is er op zaterdag 25 december, Eerste Kerstdag, om 19.04 uur op NPO 1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Pharmacopolam Circumforaneum
Pharmacopolam Circumforaneum20 dec. 2021 - 21:03

Bij een stroomstoring werkte geen enkele C.V. of Warmtepomp meer. Vroeger hadden we nog Gaskachel in woonkamer zonder stekker en gevel kachels maar als je in de kou komt te zitten... Ook in gebieden met stadsverwarming vaak hele wijk in de kou gezien en dan zijn de Hout kachel bezitters vaak gezellige hele buurt daar locatie. Er zijn dus ook voordelen van Houtstook omdat je mits het geen pellet kachel is gewoon zonder stroom met paar kaarsen erbij warm kan zitten....!

gjvw
gjvw17 dec. 2021 - 17:13

Zolang de klimaatlichten op groen staan voor Biomassa energie, moet je de mond houden omtrent houtkachels en open haarden. Peanuts vergeleken met us Franske Europa waar Duitsland op gas gaat en de rest van de Oost Eu landen, boeien wel beuren. Utrecht net als Amsterdam de meerderheid bepaald. Rare democratie waar aangetoond wetenschappelijk bewezen is dat biomassa niuet de goede keus is. Maar ja, waar kennis ontbreekt is ego dat preekt.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe18 dec. 2021 - 8:40

Niet je mond houden over houtkachels ÉN niet je mond houden over biomassa. Het is niet of of maar en en.

Duc7
Duc717 dec. 2021 - 11:43

De subsidie regeling Utrecht is als volgt: Waar is de subsidie voor? U krijgt de subsidie voor: 1: Verwijderen van het rookkanaal van een kachel. Of zorgen dat het rookkanaal niet meer gebruikt kan worden (onbruikbaar maken). 2: Verwijderen van een open haard. 3: Vervangen van een oude houtkachel of open haard door een moderne kachel of pelletkachel. Let vooral op punt 3! Ook een moderne houtkachel en pellet kachel geven stook, fijnstof en rookoverlast. Dus zo goed is Utrecht nu ook weer niet bezig. Ze zouden daarnaast (als ze dan toch kachels adviseren) ook subsidie moeten geven op fijnstof filters die op de schoorsteen bevestigd kunnen worden. Maar dat doen ze nu juist weer niet. Oké oude kachels en op haarden vervangen helpt wel, maar doe niet net alsof ze echt goed bezig zijn gezien dat je subsidie op de moderne kachels en pellet kachels krijg. Hier erger ik mij al langer aan dat het gebracht wordt alsof ze super goed bezig zijn. Zijn ze dus niet echt.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe17 dec. 2021 - 12:06

Helemaal met u eens! Onbegrijpelijk dat je subsidie krijgt om een oude kachel in de ruilen voor een nieuwe. Gedrag dat schadelijk is voor de gezondheid van anderen belonen. Echt de omgekeerde wereld.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!