Kassa

Zo reinig je een kunstgebit of gebitsprothese

11-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
26435 keer bekeken
  •  
valse tanden kunstgebit 1127
Veel Nederlanders hebben een kunstgebit of een (gedeeltelijke) gebitsprothese. Maar liefst driekwart van de 65-plussers draagt een van beide. Hoe houd je kunsttanden het beste schoon? Bijt je vast in deze tips!

Na het eten

Om te beginnen kun je na de maaltijd even je kunsttanden onder de kraan houden. Hiermee spoel je de ergste resten weg.

Poets je tanden

Ook je kunsttanden of gebitsprothese moet je dagelijks reinigen. Gebruik voor het poetsen bij voorkeur een protheseborstel. Voor gebitten is speciale tandpasta of gebitsreiniger verkrijgbaar. Normale tandpasta's en tandenborstels kunnen het oppervlak van de prothese ruw maken en slijtage versnellen. Poets niet alleen de tanden, maar ook de achterkant van het kunstgebit of de prothese.

Poets je mond

Vergeet niet om regelmatig je mond te reinigen als je gebit uit is. Gebruik een gewone zachte tandenborstel en wat tandpasta. Bacteriën en voedselresten in je mond vormen een gevaar voor je (kunst)tanden, vanwege het risico op tandplak. Je kunt hier ook een slechte adem door krijgen. Als je een keer per dag ook je tong poetst help je dit kwaaltje voorkomen. Je kunt hiervoor een tandenborstel gebruiken of een speciale tongreiniger. Het meeste 'vuil' poets je weg aan de achterkant van je tong.

Tips voor aanvullend reinigen

Naast de dagelijkse poetsbeurt zijn er de nodige andere reinigingsopties.
Afwasmiddel of groene zeep
Circa eens per week kun je bacteriën en schimmels te lijf gaan met heet water en wat afwasmiddel of groene zeep. Deze middelen kunnen vetten goed verwijderen, die vormen vaak de basis voor aanslag.
Plak en tandsteen verwijderen
De kwaliteit van je kunsttanden vermindert door tandplak. Deze aanslag kan op den duur tandsteen worden. Dat poets je niet makkelijk weg van je prothese. Bewaar je kunstgebit of prothese circa eens per week een nachtje in een bakje of glas water met een scheutje natuur- of schoonmaakazijn. Dit helpt om de aanslag te verwijderen. 's Ochtends kun je het karwei afronden door even goed te poetsen en naspoelen.
Bruistablet
Voor een wekelijkse extra reinigingsbeurt kun je ook een bruistablet gebruiken. Dit soort prothesereinigers werken intensiever en hoef je niet dagelijks in te zetten.

Doe dit niet!

Mensen zijn creatief in het reinigen van een kunstgebit of prothese. Om beschadiging te voorkomen moet je deze reinigingsmethoden niet toepassen:
  • Stop je tanden niet in de vaatwasser.
  • Gebruik geen kokend water.
  • Reinig de tanden niet met chloor.
  • Vermijd de normale tandpasta's (bestanddelen in sommige pasta's zijn te agressief).

's Nachts uitdoen

Doe de prothese of het gebit 's nachts niet in. Tijdens het slapen willen mensen nog weleens knarsen met de tanden. Dit kan pijnlijke drukplekken geven en zorgen voor extra slijtage van het gebit. 's Nachts kun je de prothese in een glas water bewaren, of droog in een prothesebakje.

Tot besluit: blijf je tandarts bezoeken

Ook met een prothese of kunstgebit moet je eens per jaar naar de tandarts of tandprotheticus. Als je er een hebt ben je niet 'klaar' voor de rest van je leven. Bij ouderen kan het kaakbot slinken. Hierdoor kan een prothese, als je die al een tijdje hebt, minder goed gaan zitten. Dit kan leiden tot problemen bij het kauwen. Ook kun je beschadigingen aan tandvlees en mondslijmvlies oplopen als de prothese niet goed aansluit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

endemion
endemion16 mrt. 2020 - 21:02

"Vermijd de normale tandpasta's (bestanddelen in sommige pasta's zijn te agressief)."Maar dat zou dus wel gewoon prima zijn voor echte tanden!? Tandpasta is maar een smerig spulletje. Het schuurt zo hard dat je het als polijstmiddel in kunt zetten. Geen wonder dat er zoveel mensen met gevoelige tanden rondlopen en dan aan de dure minder schurende tandpasta gaan. Maar daar zit dan evengoed nog fluoride in, wat zwaar giftig is (in België is het dan ook verboden, Zweden en Amerika is het verplicht om een waarschuwing over de giftigheid op de tubes te plaatsen) met name icm natrium je weet wel dat waar keukenzout voor de helft uit bestaat is het het ergst. Dan zitten er ook nog copolymeren in die ervoor zorgen dat die troep na spoelen alsnog als een laagje achterblijft in je mond.

mario47
mario4716 mrt. 2020 - 19:23

Naar de tandarts of implantaat technicus kom ik nooit.Weg gegooid geld.Ik ga pas als het pijn blijft doen

mario47
mario4716 mrt. 2020 - 19:19

Als ik aanslag voel op mijn prothese, houd ik hem onder de kraan en poets hem schoon met alleen water en met de afwasborstel.Werkt prima, De implantaat maak ik nooit schoon

annie van es
annie van es16 mrt. 2020 - 12:46

het gebruik van bruistabletten is heel slecht voor een frame, dat tast het metaal aan. Gewoon poetsen met tandpasta en af en toe in water met azijn. Dit op advies van de tandarts en miondhygiëniste

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!